Doğunun çocukları taranıyor

Doğunun çocukları taranıyor

'Küçük Kalpler' projesiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan 9 ilde 6 ila 10 yaş arası 180 bin çocuğa kalp taraması yapılacak.

Gaziantep’te başlayan taramalar Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Siirt ve Şırnak’ta bulunan tüm ilköğretim okullarını kapsayacak.
 
Çocuklarda kalp hastalıklarının erken teşhis ve tedavisinin yapılmasını amaçlayan Küçük Kalpler projesi Gaziantep'te başladı. Projenin Kalkınma Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Türk Kalp Vakfı, Philips Türkiye, GAP Bölgesi'nde bulunan illerin valilikleri ve üniversiteler tarafından yürütüleceği açıklandı.

22 Nisan'da tarama başladı

Gaziantep ve Şanlıurfa için 22 Nisan'da Gaziantep'te yapılan protokol törenine, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun, Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semiramis Sekban ve Philips Sağlık ve Bakım Ürünleri Türkiye Genel Müdürü Esen Tümer katıldı. Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende aynı gün Gaziantep'te bir ilkokulda taramalara başlandı.

ÜNİVERSİTELER DE HEKİM DESTEĞİ VERECEK

Protokol imza töreninde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz şunları söyledi: “Proje ile kalp rahatsızlıklarının erken tanı ve tedavisinin yapılmasıyla sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunulacak. Önleyici sağlık hizmetlerine erişimin ve çocukların eğitimde başarılarının artırılması ve kamu, üniversite, sivil toplum, özel sektör işbirliğiyle sağlık sorunların çözümüne katkıda bulunulması hedefleniyor. Projeye ünivesiteler de hekim desteği verecek."

20 bin çocuk taranacak

GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise çalışma ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye'de diğer birçok ülkeye göre çocuklarda kalp hastalıkları daha fazla görülüyor. Güneydoğu'da bölge nüfusunun yüzde 40'ını ise çocuklar oluşturuyor. GAP eylem planında sağlık ve eğitimi de içine alan bu proje sayesinde çocukların kalp sağlığı konusunda farkındalık ve bilinçlerinin artacağına inanayoruz. Projeye Gaziantep'te başladık. Bu kapsamda yoksul yerleşim alanlarında faaliyet gösteren ilkokullarda 2015-2016 yıllarında Gaziantep'te 20 bin, Şanlıurfa'da 20 bin çocuk olmak üzere 40 bin çocuk taramadan geçirilecek. Ayrıca ailelere de eğitim verilecek.”

Çocuğu spora yönlendirin

Türk Kalp Vakfı Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu Başkanı Semiramis Sekban ise her doğan 1000 çocuktan dokuzunun kalp hastası olduğunu söyleyerek, beslenme ve spora dikkat çekiyor: “Çocuklara spor yaptırma oranımız düşük. Onların da stresleri var ve sporla bunu en aza indirgemek mümkün. Ayrıca Güneydoğuda çocuklar daha çok hayvansal ürünlerle besleniyorlar. Onlara şimdiden spor ve beslenme eğitimlerinin verilmesi ve hastalığın farkına vardırılması gerekiyor. İşte yapılan bu taramada çocukların kalp hastalıkları görülecek.”

yenişafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.