Doğum oranı azaldı, dünya nüfusu arttı

Doğum oranı azaldı, dünya nüfusu arttı

Dünya nüfusu yedi milyarı geçti. Oysa istatistiklere göre son kırk yılda doğum oranları yarı yarıya azaldı. Peki, nasıl oluyor da doğumlar azalırken, dünya nüfusu artmaya devam ediyor?

Alman Dünya Nüfusu Vakfı'nın (DSW) 2014 yılı raporuna göre, 1970 yılıyla kıyaslandığında dünya genelinde kadın başına düşen çocuk sayısı yarıya indi.
 
İstatistiklere göre, yaklaşık 40 yıl önce kadınlar ortalama 4,7 çocuk dünyaya getirirken, bugün bu rakam 2,5. Ancak buna rağmen dünya nüfusu hızlı bir şekilde artmayı sürdürüyor.
 
Vakıftan Ute Stallmeister bunun nedeninin, tıbbi olanakların artması sonucu bebek ölüm oranlarının gözle görülür biçimde azalması olduğunu söylüyor.
 
Uzmanlar, nüfusun sabit kalması için kadın başına düşen çocuk oranını da hesaplamışlar. Şu anki hesaplamalara göre, bu oran 2,1 seviyesinde kaldığında, nüfus ne azalma ne de artış gösteriyor. Doğum oranının hayli yüksek olduğu Afrika'da da son yıllarda belirgin bir düşüş olduğu görülüyor. Verilere göre, Afrika'da geçen 40 yıl içinde kadın başına düşen çocuk sayısı 6,7'den 4,7'ye düştü.
 
DW

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.