Doğu'da kuraklık yaşanmayacak

Doğu'da kuraklık yaşanmayacak

Türkiye'nin birçok ilinde yağış azlığı nedeniyle baraj ve göletlerde su seviyesi düşerken, Doğu Anadolu Bölgesi'nde bu yıl kuraklık yaşanmayacak.

AA muhabirinin, DSİ 8. Bölge Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgiye göre, başta Erzurum olmak üzere bölgede görülen kar yağışı, su kaynaklarının beslemesinde etkili oldu.

Türkiye'nin bazı bölgelerinde kuraklık yaşanırken, Erzurum'da 2013 yılının şubat ayında Kuzgun, Demirdöven ve Palandöken barajlarındaki doluluk oranı ortalama yüzde 28,32 ve toplam su miktarı 234 milyon metreküp iken, 2014 yılının aynı döneminde doluluk oranı yüzde 29,30'a, barajlardaki toplam su miktarı ise 243 milyon metreküp seviyeye ulaştı.

Kentte barajların doluluk oranları bir önceki yılla kıyaslandığında tarımsal sulama yönünden 2014 yılında herhangi bir problem yaşanmayacağı öngörülüyor. İçme suyu olarak hizmet vermekte olan Palandöken Barajı'nda da aynı durum söz konusu.

DSİ 8. Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde yer alan Erzincan'da 2013 yılı şubat ayında barajlardaki su miktarı 52 milyon metreküp iken, 2014 yılının aynı döneminde bu miktar 66 milyon metreküp seviyeye ulaştı.

- Bilinçsiz sulama sorun yaşatabilir

Kentte bundan sonra yağış gerçekleşmemesi halinde tarımsal sulama yönünden genel olarak sorun yaşanmayacağı ancak bilinçsiz sulama olması halinde küçük sorunların yaşanabileceği öngörülüyor.

Bölge illerinden Ağrı'da, Patnos ve Yazıcı barajlarında 2013 yılı şubat ayında doluluk oranı ortalama yüzde 67,51 iken 2014 yılının aynı döneminde doluluk oranı yüzde 75,52'ye ulaştı. Barajlardaki su miktarları ise geçen yılın aynı döneminde 189 milyon metreküp iken bu yıl toplam su miktarı 203 milyon metreküp oldu.

DSİ 24. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Kars Arpaçay Barajı'ndan 2013 yılında yüzde 33 olan doluluk bu yıl yüzde 35'e, Selim Barajı'nda 2013 yılında yüzde 8 olan doluluk bu yıl yüzde 25'e, Ardahan'da sulama barajı olarak kullanılan Çıldır Gölü'nde 2013 yılında yüzde 68 olan doluluk bu yıl 65'e ulaştı. Bu oranlar doğrultusunda yıl içinde sulama ve içme suyunda bir sıkıntı yaşanmayacağı belirtiliyor.

- "2014 yılında sulama ve içme suyunda problem yaşanmayacak"

Ağrı'daki barajların doluluk oranları bir önceki yılla kıyaslandığında, tarımsal sulama ve içme suyu yönünden 2014 yılında herhangi bir problem yaşanmayacağı görülüyor.
Bölgenin yeraltı su rezervlerinin yaklaşık yüzde 50'sinin kullanıldığı ve rezerv miktarlarında önemli bir değişiklik izlenmediği göz önüne alındığında, buna bağlı tarımsal sulamalarda sorun yaşanmayacak.

Yani yeraltı sulamalarında geçmiş yıllardaki yağışların yarısı kadar bir yağışın olması durumunda bile bölgede kuraklık görülmeyecek.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.