Doğu'da Akarsularda Kirlilik Araştırması

Doğu'da Akarsularda Kirlilik Araştırması

ERZURUM Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki akarsularının kirlilik envanterini çıkarmak için çalışma başlattı.

Erzurum'u pilot bölge olarak seçtiklerini belirten Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Atamanalp, akarsuların rezervlerinden belli aralıklarla toplanacak tatlı su midyeleri sayesinde kirlilik oranını belirleyeceklerini bildirdi. Lisans üstü düzeydeki çalışmanın Doğu'da ilk kez yapılacağına işaret eden Prof. Dr. Atamanalp, böylece su kaynağında tarımsal veya sanayinin yol açtığı kirliliği belirleyeceklerini söyledi. Su kaynağına ulaşan tüm kirleticileri midyelerin vücutlarında depoladığına dikkati çeken Prof. Dr. Atamanalp, şöyle devam etti:
 
"Su kaynaklarındaki tatlı su midyelerini belli periyotlarla topluyoruz. Midyelerden yapacağımız kalıntı analizlerinde bölgemizdeki akarsuların kirlilik envanteri hakkında bilgi derlemiş olacağız. Lisans üstü düzeydeki çalışma bölgede ilk kez yapılıyor. Midyeler filtresyon yaparak beslendikleri için o suda bulunan tüm kalıntıları veya kirlilik maddelerini bünyelerinde biriktiriyor. Eğer o su kaynağında tarımsal bir kirlilik varsa ya da o bölgede bir endüstri üretim varsa oradan su kaynağına ulaşan tüm kirleticileri bu midyeler vücutlarında depoladıkları için yapacağımız analizlerde bu bilgileri bize vermektedirler. "
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.