Doğu Guta’daki muhaliflerden ateşkes tasarısına destek

Doğu Guta’daki muhaliflerden ateşkes tasarısına destek

Doğu Guta’daki muhalif gruplar, Sivil Savunma, sağlık görevlileri ve aktivistler, BMGK'de oylanacak insani ateşkes tasarısına destek için ortak açıklama yaptı.

Beşşar Esed rejiminin ablukada tuttuğu Doğu Guta'daki muhalif gruplar, Sivil Savunma, sağlık görevlileri ve aktivistler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) oylanacak insani ateşkes konulu tasarıyı desteklediklerini bildirdi.

Doğu Guta’daki muhalif gruplar, Sivil Savunma (Beyaz Baretliler), sağlık görevlileri ve aktivistler, BMGK şubat ayı dönem başkanı Kuveyt ve İsveç'in önerisi üzerine oylanacak BMGK tasarısına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, tasarının desteklendiği belirtilerek, "Doğu Guta sakinlerinin tehcir edilmesi, evlerini zorla terk etmesini içeren türden önerileri kesinlikle reddediyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Yerleşim yerlerini bombalama ve ablukaya almanın savaş suçu olarak nitelendirildiği açıklamada, Uluslararası Kızılhaç’ın Doğu Guta bölgesine giriş taleplerine de destek verildi.

Rusya, İran, Irak ve Lübnan da sorumlu tutuldu

Açıklamada, Doğu Guta’daki katliamlardan Rusya ve İran ile İran destekli milislerin Suriye topraklarına girmelerine izin verdikleri öne sürülen Irak ve Lübnan da sorumlu tutuldu.

Açıklamada ayrıca Esed rejiminin konvansiyonel ve kimyasal silah katliamlarından sorumlu tutulmasının ödün verilmemesi gereken bir durum olduğu vurgulandı.

BMGK'nin Doğu Guta'daki 700 kişinin tıbbi tahliyesi için bir ay insani ateşkes talep edilen tasarıyı TSİ 19.00'da oylaması bekleniyor. BMGK'de bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.