'Doğu Guta'da 20 bebekten biri engelli doğuyor'

'Doğu Guta'da 20 bebekten biri engelli doğuyor'

Suriye'nin başkenti Şam'da rejimin 5 yıldır kuşattığı ve 4 yıl önce kimyasal silahla katliam yaptığı Doğu Guta'da her ay onlarca bebek engelli doğuyor.

Suriye’nin başkenti Şam'da rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta bölgesinde bebeklerin yüzde 5'i engelli doğuyor. Doktorlar, abluka şartlarının yanı sıra rejimin 4 sene önceki kimyasal silah katliamının da etken olabileceğini belirtiyor.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Muhammed Bekir, son iki yılda engelli bebek doğumlarının arttığını söyledi. "Doğum ünitemizde ayda yaklaşık 400 bebek dünyaya geliyor. Yaklaşık yüzde 5'i engelli doğuyor." dedi. Artışın olası nedenlerini şöyle anlattı:

"Abluka altındaki Doğu Guta’da bu durumu doğrudan bir sebebe bağlayamıyoruz. Hamilelerin ihtiyaç duyduğu vitaminleri, ilaçları ve mineralleri tedarik edememesi nedeniyle bu sonuçların meydana geldiğini düşünüyoruz. Ancak 2014 yılında Ayn Terma bölgesinde tek bir ayakla dünyaya gelen bir bebek oldu. Sebebini öğrenmek için ailesini sorguya aldım. Annesi ve babası kimyasal saldırıya maruz kalmıştı. Kimyasal saldırı yüzünden de bu tip durumlar meydana gelebiliyor. Tam olarak sebebini bilemiyoruz çünkü bu durumu inceleyecek bir laboratuvarımız yok."

"Kimyasal saldırıların etkisi hala devam ediyor olabilir"

Dr. Sami El-Boş da bebeklerin engelli doğmalarının nedenlerine ilişkin, "Engelli doğumların farklı sebepleri vardır. Başta abluka nedeniyle anne adayının düzensiz beslenmesi; gerekli ilaç, vitamin ve minerallerin teminindeki sıkıntılar; genetik vakalar (akraba evlilikleri) ilk akla gelen sebeplerdir." diye konuştu.

Birkaç gün önce Doğu Guta'nın Arbin beldesinde kolları olmayan bir kız çocuğunun dünyaya geldiğini ifade eden Boş, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • "Kolsuz veya ayaksız doğmaların kimyasal silah saldırısı gibi daha büyük bir sebebi de olabilir. Bildiğiniz üzere Doğu Guta bölgesi yıllar önce kimyasal saldırıya maruz kalmıştır. Kimyasal saldırıların etkisi hale devam ediyor olabilir."

Esed 2013'ten bu yana kimyasal kullanıyor

Esed rejimi, 21 Ağustos 2013'te Şam'ın Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah kullanmış, bin 400'ün üzerinde sivilin hayatını kaybetmesine, çoğu kadın ve çocuk 10 binin üzerinde sivilin yaralanmasına yol açmıştı.

Yaklaşık 400 bin sivilin yaşadığı, Şam'ın doğusunda birkaç ilçeyi kapsayan Doğu Guta bölgesi, 5 yılı aşkın süredir Esed rejiminin askeri kuşatması altında. Rejim, bölgeye insani yardım girişlerini de engelliyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.