Doğu Anadolu'da birçok il beyaza büründü

Doğu Anadolu'da birçok il beyaza büründü

Erzurum, Kars, Ardahan ve Tunceli'de dün gece başlayan kar yağışı devam ediyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde dün gece başlayan kar yağışı hayatı etkiledi.

 Bölge illerinden Erzurum, Kars ve Ardahan il geneli ile Erzincan'ın Üzümlü ilçesi, Tunceli'nin yüksek kesimleri ve Hozat, Nazimiye, Pülümür ve Ovacık ilçelerinde görülen kar yağışı, dün geceden itibaren aralıklarla devam ediyor. Kar kalınlıkları şehir merkezlerinde Ardahan, Ağrı ve Kars'ta 4, Erzurum'da ise 3 santimetre ölçüldü.
 
Kent yaşamında güçlük yaşatan kar yağışı, daha yoğun yağışın görüldüğü kırsal kesimlerde ise yolların kapanmasına yol açtı.
 
Erzurum'da 40 mahalle ile Ardahan'da 14 köy yolu, yoğun kar yağışı sonucu ulaşıma kapandı. Kapanan mahalle ve köy yollarından Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Ardahan İl Özel İdaresine bağlı ekiplerce kar temizleme çalışması başlatıldı.
 

 
Kapalı karayolunun bulunmadığı bölgede, Karayolları ekipleri, sürücülere ticari araçlar dışında da kış lastiği kullanmayı tercih etmeleri, yanlarında takoz, zincir ve çekme halatı bulundurmaları konusunda uyarıda bulundu.
 
Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Basra alçak basınç sisteminin etkisinde bulunan bölge genelinde, Erzincan, Iğdır ile Erzurum'un kuzey ve kuzeybatı kesimlerinde yağmur şeklinde görülecek yağışların, yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışlı, Kars, Ardahan, Ağrı ile Erzurum'un güney ve güneydoğu kesimlerinde ise kar şeklinde olması bekleniyor.
 
Kar yağışı görülen bölgelerde sabah saatlerinde yer yer etkili olması beklenen yağışı, akşam saatlerine kadar aralıklı olarak devam etmesi öngörülüyor.
 
Van ve Bitlis'te 160 köy yolu ile ulaşım sağlanamıyor
Bölgede etkili olan kar yağışı nedeniyle Van ve Bitlis'te 160 köy yolu ulaşıma kapandı.

Van'da sabahtan itibaren başlayan kar, yaşamı olumsuz etkiledi. Yağış nedeniyle 151 mahalleye ulaşım sağlanamayan kentte, Van Büyükşehir Belediyesine bağlı karla mücadele ekipleri çalışmalara başladı.

Belediyeden yapılan açıklamada, Çaldıran'da 93, Erciş'te 13, Muradiye'de 38, Tuşba'da 5 ve Bahçesaray ilçesinde 2 olmak üzere toplam 151 yerleşim yerinin ulaşıma kapandığını bildirdi.

Karla mücadele ekiplerinin kapalı yolların ulaşıma açılması için çalışmalara başladığı belirtildi.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada ise bölge genelinde havanın parçalı çok bulutlu ve yer yer yoğun olmak üzere aralıklı kar yağışlı geçeceğinin tahmin edildiği, buzlanma ve don olayı beklendiği kaydedildi.

Hava sıcaklıklarında 2 ila 6 derece azalacağının da tahmin edileceğine dikkati çeken yetkililer, don ve buzlanma hadisesi nedeniyle uzun yola çıkacak sürücülerin dikkatli olması uyarısında bulundu.

Kar yağışlarında ilk kapanan yollardan biri olan Van-Bahçesaray karayolu Karapet Geçidi'nde ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri de yolu ulaşıma açık tutabilmek için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

-Bitlis

Bitlis'te ise gece etkili olan kar yaşamı olumsuz etkilerken, yüksek kesimlerde bulunan 9 köy yolu ulaşıma kapandı.

Bitlis'te gece soğuk ve yağmurlu hava, yerini kar yağışına bıraktı. Yağışın yaşamı olumsuz etkilediği kentte, kar kalınlığı 5 santimetreyi buldu.

Beyaz örtüyle kaplanan kentte, vatandaşlar iş yerlerinin önündeki ve araçlarının üzerindeki karı temizlerken, kara hazırlıksız yakalanan sürücüler ile sabah okula giden öğrenciler, zor anlar yaşadı.

Karayolları ve belediye ekipleri, ana artel ve mahallelerde, il özel idaresi ekipleri ise yüksek kesimlerde ulaşıma kapanan köy yollarında karla mücadele çalışması yürütüyor.

Karayollarında trafiğin güvenli şekilde sağlanması için görev yapan trafik ekipleri ise sürücüleri kar lastiği takmaları ve dikkatli olmaları yönünde uyardı.

 
(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.