Doğu Afrika'da 23,4 milyon kişi açlıkla savaşıyor

Doğu Afrika'da 23,4 milyon kişi açlıkla savaşıyor

Birleşmiş Milletler (BM), Doğu Afrika'da yaşanan kuraklık ve yağış rejimindeki değişiklik nedeniyle yaklaşık 23,4 milyon kişinin acil gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından hazırlanan raporda, Doğu Afrika bölgesinde görülen doğa olayı El Nino'nun yol açtığı kuraklığın etkilerinin sürdüğü ve bölgede yağış rejiminde değişiklik, ekonomik kriz ve göç trafiği gibi sebeplerle acil gıda ihtiyacı doğduğu belirtildi.

Bölgede Eylül 2015'te acil gıdaya ihtiyaç duyan kişi sayısı 11 milyon iken bu sayının bir yılda iki kat arttığı vurgulanan raporda, açlıkla mücadele eden Etiyopya'da 9,7 milyon, Güney Sudan'da 4,8 milyon, Sudan'da ise 4,4 milyon kişinin uluslararası toplumun yardımını beklediğine işaret edildi.

Kuraklık daha da artacak

Yeni bir kuraklık dalgasının beklendiği Güney Sudan, Sudan, Etiyopya, Eritre, Somali ve Kenya'nın bazı bölgelerinde ise "acil gıda alarmı" verildi.

BM, endişenin kaynağını oluşturan kilit bölgelerin Etiyopya, Sudan, Somali, Burundi, Cibuti ile Uganda'nın Karamoya bölgesi olduğunu belirtti.

Raporda, bölgedeki gıda krizinin daha da kötüleşeceği uyarısı yapılırken birçok ülkede tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin, yağış miktarının ortalamanın altında kalmasından etkilendiği vurgulandı.

Öte yandan Güney Sudan, Kenya, Etiyopya ve Uganda'nın bazı bölgelerinde yağış miktarının beklenenin üstünde gerçekleşmesinden endişe duyuluyor. Yağış miktarının fazla olduğu söz konusu bölgelerde sel ve taşkın olaylarının meydana gelmesinden korkuluyor.

El Nino'nun etkileri devam ediyor

Raporda, Somali'de El Nino'dan etkilenen Puntland ve Somaliland bölgelerinde mevcut krizin devam ettiği belirtildi. Bu bölgelerde içme suyu sıkıntısının sürdüğü ve ülke genelinde 1,1 milyon kişinin acil gıda yardımına ihtiyaç duyduğu kaydedildi.

Uganda'nın ise mahsul üretiminin bu yıl yüzde 30 azalması sebebiyle gıda sıkıntısı çekebileceği ifade edilen raporda, Cibuti'de de hayvancılık koşullarının ve üretimin ortalamanın altında kaldığı aktarıldı.

Uganda'da ülkenin bazı bölgelerinde yaşanan kuraklıktan dolayı da 1,3 milyon kişinin yardıma ihtiyaç duyduğu ifade ediliyor.

Rapora göre, kuraklığın yanında ülkelerdeki gıda sorununu en fazla tetikleyen faktörlerden biri de bölgedeki göç akınları. Ekonomik ve siyasi kriz sebebiyle tarım ve hayvancılıkta üretimde ciddi düşüşün yaşandığı Burundi'de 1,5 milyon kişinin acil gıda yardımına ihtiyacı var.

Kenya'da bazı bölgelerde durum çok acil

Kenya Ulusal Kuraklık Yönetim Merkezi (NDMA) Yöneticisi James Oduor, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Kenya'da yaklaşık 1,5 milyon kişinin kuraklıktan etkilendiğini ve yine bu insanların tamamına yakınının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Oduor, ülkede uzun yağmur mevsimi olarak adlandırılan 2016 Mart ve Mayıs aylarında toprağa düşen yağmur miktarının, beklenenin altında kalmasıyla kuraklığın başladığını dile getirdi.

Kenya'da kuraklığın en şiddetli yaşandığı yerlerin başında ülkenin kıyı kesimindeki Kilifi eyaletinin geldiğini anlatan Oduor, burayı, Garissa, Kuale, Lamu ve Narok eyaletlerinin takip ettiğine dikkati çekti.

Oduor, bu eyaletlerdeki bitki örtüsünün önemli oranda kuraklıktan etkilendiğine işaret ederek Garissa, Narok ve Tana River eyaletlerindeki otlakların ise bu kuraklığa en fazla 1 ay daha dayanabileceğini vurguladı.

Kilifi'deki otlakların ise tamamen kuruduğunu belirten Oduor, "Ülkede kuraklığın etkili olduğu bölgelerdeki su kaynaklarının yüzde 90'ı tükendi." ifadesini kullandı. Kilifi Eyalet Meclisinden Teddy Mwabire de bölgede, 300 binden fazla kişinin acil gıda yardımına ihtiyacı olduğunu söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.