Doğar doğmaz bebeğe şekerli su vermeyin

Doğar doğmaz bebeğe şekerli su vermeyin

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Göğebakan, halk arasında yaygın olan bazı yanlış inanış ve bilgiler olduğunu belirterek “Bu yanlış bilgilerden birisi de bebeğe doğar doğmaz şekerli su içilir. Bu, bebeğin açlık duygusunu yok edip emmesini

Bebeğinizin uygun beslenmeye, şefkate, psikolojik uyarılara ve enfeksiyonlara karşı korunmaya ihtiyacı vardır. Özellikle 0-1 yaş arası beslenme bebeğinizin sağlıklı gelişimi için çok önemli bir dönemdir. 0-1 yaş arası dönemde bebeklerin beslenmesinin nasıl olması gerektiği ile ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Göğebakan, “Bebeğinizin ağırlığının ideal kiloda olması, 6.ayda doğum ağırlığının 2 katına, 1 yaşında 3 katına ulaşmasıyla ölçülür. Bu yeterli büyüme göstergesidir.” diye konuştu.

“0-1 yaş arası dönemde beslenmeye çok dikkat edilmelidir” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Göğebakan, şu uyarılarda bulundu: “İlk 6 ayında bebeğinizi sadece anne sütü ile besleyiniz. Bebek, ihtiyacı olan suyu anne sütü ile alır. Yaygın olan bazı yanlış inanış ve bilgiler yüzünden bebeğe doğar doğmaz şekerli su içilir. Bu, bebeğin açlık duygusunu yok edip emmesini engeller. Özellikle doğumdan hemen sonra salgılanan ilk sütün bebeğe verilmesi çok önemlidir. Doğumdan sonra 30 dakika içerisinde bebeğinizi emzirmeye başlayınız. İlk 4-6 hafta boyunca günde 8-12 kez emzirmelisiniz. Bebek ağladıkça ve istedikçe emzirilmelidir. Beslenme süresi bebekten bebeğe farklılık gösterebilir, ancak emzirme döneminin başlarında bebeğinizi her istediğinde ve istediği süre kadar emzirmeye çalışınız. Uygun emzirme tekniği bebeğinizi ve sizi rahatlatacak, sütünüzün verimliliğini artıracaktır. Anne sütü almakta olan çocuklara emzik ve sakinleştirici araçlar verilmemeli, anne ve bebeğin aynı odada kalması sağlanmalıdır. Bebeğinizden ayrı kaldığınız durumlarda, kendi sütünüz ile nasıl besleyeceğinizi ve bunun devamlılığını nasıl sağlayacağınızı doktorunuza danışınız.”

BEBEĞİNİZE EK BESİN VERMEYE NE ZAMAN BAŞLAYABİLİRSİNİZ?

Dr. Mustafa Göğebakan, gelişimi normal ve sadece anne sütü ile beslenen bebeğe 6’ncı aydan itibaren ek besin vermeye başlanması gerektiğini anlatarak “Gluten içeren besinleri, 6’ıncı aydan sonra vermeye başlayabilirsiniz. Yumurta, balık, domates, çilek, gibi alerjen olma ihtimali bulunan besinler, ailedeki alerji öyküsüne göre alınmalıdır. Ek besinlere başlamanızın iki ana nedeni vardır: Birinci ve gerekli ilk neden, anne sütünüzün artık yeterli olamadığı besin öğelerini desteklemektir. İkinci ve önemli diğer neden de bebeğinizi katı ve kıvamlı olduğu kadar değişik tattaki çeşitli besinlere alıştırmak, ileriki yaşlarda daha kolay ve çok yönlü yeme alışkanlığı kazandırmak, sağlıklı ve kaliteli bir yaşama hazırlamaktır.” şeklinde konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.