Doğalgaz indiriminin ardından elektrik ücretleri de düşecek mi?

Doğalgaz indiriminin ardından elektrik ücretleri de düşecek mi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın doğalgazda yüzde 10 indirim yapılacağını açıklaması sektörde olumlu karşılandı. Enerji sektörü temsilcileri, doğalgazın ardından elektrik fiyatlarının da düşeceğini öngörüyor.

Aksa Enerji Üst Yöneticisi Cüneyt Uygun, son dönemde doğalgazın ülkeye giriş maliyetinde avantaj oluştuğunu ve açıklanan indirimin tüm piyasa tarafından beklenilen oranda gerçekleştiğini dile getirdi.

Bu indirime paralel olarak elektrik fiyatlarının da revize edilebileceğini anlatan Uygun, "Önümüzdeki süreçte elektrik fiyatları da düşecektir. Ayrıca, doğalgazdan elektrik üreten santraller için de pozitif bir durum oluşturacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Limak Enerji Üst Yöneticisi Birol Ergüven de doğalgazda yapılan indirimin elektrik fiyatlarına da yansıyacağını vurguladı. Sektörün bu gelişmeye olumlu baktığını belirten Ergüven, "Gaz fiyatlarının düşmesi doğalgaz çevrim santrallerinin de elektrik üretim maliyetlerini aşağı çeker. Ancak genel olarak fiyatlar aşağı çekileceği için bunun doğalgaz çevrim santrallerinin gelirlerinde ciddi bir değişim getirmesini beklemiyoruz." diye konuştu.Sanayi tesislerinin rekabet gücü artar

Enerji analisti Emin Emrah Danış ise petrol fiyatlarındaki toparlanmayla birlikte doğalgaz fiyatlarının 2017'nin ilk çeyreğinden itibaren artış trendine gireceğine yönelik beklentilerin ve döviz kurlarındaki artışın fiyat indirimini yüzde 10'la sınırladığını söyledi.

Doğalgaz fiyatlarının düşmesinin sanayi sektörünün ve konut tüketicilerinin enerji maliyetlerini aşağı çekme açısından önemli olacağına dikkati çeken Danış, "Doğalgazı yoğun olarak kullanan sanayi tesislerinin rekabet gücünün artması açısından oldukça önemli ve olumlu bir gelişme. Doğalgaz fiyatlarındaki indirimin, aynı zamanda elektrik piyasasında zor bir yıl geçiren doğalgaz santrallerinin rekabet gücünü arttıracağı gibi gün öncesi elektrik fiyatlarını da düşüreceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Doğalgaz faturası 2,5 milyar lira azalacak

Bakan Albayrak, dünkü açıklamasında doğalgazdaki indirimin enflasyon dahil birçok alana zincirleme etkisi olacağına inandıklarını belirterek, "Elektrikte bir zam öngörmüyoruz, inşallah bu maliyetlerin düşmesine dayalı önümüzdeki dönemde tam tersine elektrik maliyetlerinde de düşüş yönünde bir hareket olması muhtemel." ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Albayrak, dün Twitter hesabından, yüzde 10'luk indirimin 2017'de doğalgaz faturasını 2,5 milyar lira azaltacağı bilgisini paylaşmıştı.

Bu indirimle birlikte Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kıyasla en ucuz doğalgaz sağlayan ülke olacak.

 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.