Doğalgaz fiyatı yüzde 11,5 geriledi

Doğalgaz fiyatı yüzde 11,5 geriledi

Gazprom Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev, 2014'te Bağımsız Devletler Topluluğu dışındaki ülkelere yapılan doğalgaz ihracatında ortalama fiyatın bin metreküp başına 341 dolara gerilediğini söyledi.

Rus Interfax ajansının haberine göre, Hong Kong'ta bir sunumda konuşan Medvedev, Gazprom'un ihracat fiyatının bin metreküp başına yüzde 11,5 azalarak 2013 ortalama fiyatı 385 dolardan 2014'te 341 dolara düştüğünü bildirdi.
Medvedev, Avrupa'nın gaz tüketimindeki mevsimsel farklılığının günlük 150-200 milyon metreküpe kadar ulaştığını söyleyerek, bu talep değişikliğine sadece Gazprom gibi esnek üretim ve lojistik şartlarına sahip bir üreticinin karşılık verebileceğini dile getirdi.
Gazprom'un bu esnekliğinin de bir fiyatı olduğunun altını çizen Medvedev, yeraltı depolama tesislerinden yapılan gaz enjeksiyonunun bin metreküp başına 70 dolar civarında olduğunu söyledi.
Mevcut pazar koşulları dikkate alındığında Gazprom'un 2015-2017 arasında Avrupa'ya 155-160 milyar metreküp doğalgaz ihracatı yapacağını tahmin ettiklerini ifade eden Medvedev, bu rakamın mevsimsel şartlara göre değişebileceğini hatırlattı.
Medvedev ayrıca Gazprom'un Avrupa gaz pazarında 2013 yılında yüzde 30 olan pazar payını, 2014'te yüzde 30,6 ya çıkardığını sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.