Doğalgaz faturasını azaltmanın yolları nelerdir?

Doğalgaz faturasını azaltmanın yolları nelerdir?

Kombilerin kış öncesinde bakımdan geçirilmesinin doğalgaz tüketiminde belirgin bir düşüş sağladığına dikkat çeken uzmanlar, alınacak basit bazı tedbirlerle doğalgaz faturasının yaklaşık yüzde 20 oranında düşürülebileceğini söyledi.

Kışın kapıya dayandığı şu günlerde kombilerin bakımdan geçirilmesi ve alınacak bazı basit yalıtım tedbirleri ile doğalgaz faturalarının yaklaşık yüzde 20 düşürülebileceğini söyleyen uzmanlar vatandaşları uyardı. Isıtma, soğutma, havalandırma sektörünün Bursa’daki lideri Biytaş Şirketler Grubu Başkanı ve Makina Mühendisi Suat Gülçimen, "Gaz tüketiminin düşürülmesi ve verimli ısınma için kombilerin kış öncesinde bakımdan geçirilmesi çok önemli. Kombilerin gaz geçiş filtrelerinin yılda bir kez temizlenmesi gerekir. Özellikle balkonlardaki kombiler toz sebebiyle tıkanmaktadır. Bunun yanı sıra sudaki kireç de kombide tıkanmalara yol açar. Kombi bakımlarının mutlaka yetkili servisler tarafından yapılması da çok önemlidir" dedi.
Kombi bakımı sırasında cihazın yanma haznesi, fan gibi bölümlerindeki tozların temizlendiğini, brülör ve bacanın bakımının yapıldığını ifade eden Suat Gülçimen, sadece kombi temizliğinin yeterli olmadığını, radyatörlerin de temizlenmesi gerektiğin vurguladı. Gülçimen, “Zaman içerisinde radyatörler (petek) tıkanabilir, bu ise yeterince ısınmayı önler. Yetkili bir uzmanın hiç olmazsa 2 yılda bir radyatörlerin suyunu boşaltıp belirli bir oranda sisteme akıcı madde eklemesiyle daha verimli bir ısınma sağlanır. Bu bakımlar ödenecek doğalgaz faturalarınız yüzde 20’ye kadar azaltacaktır ve kışın soğuk günlerde sistemin bozulma riskini en aza indirecektir” diye konuştu.
Suat Gülçimen, kombi ve radyatörlerin yanı sıra doğalgaz sayaçlarının da belirli periyotlarla bakımının yapılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Bu bakımın sadece yetkili gaz şirketince yapılabileceğine de vurgu yapan Suat Gülçimen, “Diğer bakımlarını yaptırdığı halde, gaz faturasının yüksek olduğunu düşünen ve sayacının yanlış ölçüm yaptığından şüphe eden aboneler dağıtım şirketinden sayacına bakım yapmasını isteyebiliyor. Ancak yapılan incelemede sayaçta herhangi bir arıza olmadığı tespit edilirse servis parasını abone ödüyor. Eğer sayaçta bir arıza tespit edilmişse dağıtım şirketi ücretsiz sayacı değiştiriyor” dedi.
Suat Gülçimen, gaz sayaçlarının 10 yılda bir kontrolden geçirilmesi kanunî mecburiyet olduğunu bu nedenle gaz dağıtım şirketlerinin en fazla 10 yıl içinde sayaçları ücretsiz olarak bakımdan geçirmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.