Doğalgaz faturası yüzde 50 azalacak

Doğalgaz faturası yüzde 50 azalacak

Isı yalıtımı sayesinde 200 liralık doğalgaz faturasını 100 liraya düşürmek mümkün.

Son yıllarda popüler hale gelen ısı yalıtımı binaların dış cephesini güzelleştirdiği gibi faturalarda büyük tasarruflar sağlıyor. Özellikle elektrik ve doğalgaz faturalarını yarıya düşürme fırsatı, yalıtımda gizli. Özellikle kaliteli ürünlerden oluşan ısı yalıtımı sayesinde içerideki hava, evden dışarıya çıkmayacak.

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği önümüzdeki kış ısınma maliyetlerini düşürmek için evlerdeki ısı kaybının büyük bölümünün yalıtımsız binalardan kaynaklandığını ve en önemli koşulun yalıtım olduğunun uyarısını yineledi.
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, Türkiye'de enerjinin yüzde 40'ının konutlarda kullanıldığını ve bu enerjinin yüzde 85'inin ısınma ve soğutma için harcandığını anımsattı. Kış soğukları başlamadan vatandaşların binalarının yalıtımlarını yaptırması gerektiğini belirten Eruslu, “Isı yalıtımı standartlara uygun ürünler doğru detaylarda doğru işçiliklerle uygulandığında en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Isınma için harcanan aylık ortalama 200 TL'lik yakıt faturası 100 TL'ye düşüyor. Örneğin, İstanbul'da 100 metrekarelik bir daire için kış sezonunda yalıtımsız bir binada yıllık ortalama 1.500 TL doğalgaz harcaması gerçekleşirken, bu rakam yalıtımlı bir binada 750 TL'ye düşüyor. Dolayısı ile yalıtımsız binalar ceplerimizin düşmanı” dedi.
Eruslu, “Türkiye'de 16 milyon bina yalıtımsız, bu da binaların yüzde 85'inin yalıtımsız olduğu anlamına geliyor. Bu binalar ısınabilmek için iki kat daha fazla harcama yapıyor. Yılda 10 milyar dolar enerji harcaması yalnızca bu yalıtımsız binaların kullandığı fazla enerjiden kaynaklanıyor” dedi.
Ülkemizde ısı yalıtımı bilinci tam olarak oluşmadığı için yalıtım maliyetinin masraf olarak görüldüğünü belirten Eruslu, binalarda ısı yalıtımı yaptırarak gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında en az yüzde 50 tasarruf sağlayan ısı yalıtımı uygulamasının maliyeti, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5'i kadar. Isı yalıtımının binaların enerji verimliliğine katkısının getireceği yararların yeterince anlaşılamadığını vurguladı.

Ülke Haber 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.