Doğalgaz faturası düşebilir

Doğalgaz faturası düşebilir

Çetin rekabet koşulları ya da çocuklarımız için daha iyi bir gelecek bırakma hayali enerji tasarrufunu üretim gündeminin ilk sıralarına getirdi.

Şirketler, kaynaklarını daha verimli kullanmanın yanı sıra artık kaynaklardan dolaylı verim hesabını da yapıyor.

Bu çalışmalardan biri de enerji verimliliği ya da kullanılan enerjinin tekrar enerjiye dönüştürülmesi.

Böyle bir çalışma Çerkezköy Sanayi Bölgesi'nde hayata geçirilmiş durumda. Çerkezköy Enerji, sanayi bölgesinin enerjisini sağlarken ortaya çıkan başka kaynaklarını da yine müşterilerine sunuyor.

Sadace enerjiyi değil ortaya çıkan buharı da müşterilerine ulaştıran Çerkezköy Enerji, Genel Müdürü Aydın Yılmaz yaptıkları işin mantığını şöyle açıklıyor: "Tekstilin yoğunluklu olduğu bir organize sanayi bölgesi olduğu için çıkan yan ürünümüz buharı tekstil firmalarına ağırlıklı olarak satmaktayız.Bu hem elektrik üretimi hem de buhar üretimi açısından sanayicinin cebinden para çıkmadan yapılan güzel bir yatırım.Şuan 150 megavat tüketim kapasitesi var sanayi bölgesinin. Biz 50 megavatını karşılayabiliyoruz."

Sistem içinde 50 megavatlık elektrik elde ettiklerini aynı zamanda da egzoz gazından çıkıp sistemde beslenen suyu buhar haline getirip 60 ton saatte kapasiteye ulaştıklarını belirten Yılmaz ortaya çıkan verimliliği şöyle anlattı: "Dolayısıyla yüzde 80 termal verimliliğe ulaşıyorsunuz. Enerji şirketlerinde sadece elektrik verimliliği olarak baktığınızda yüzde52 yüzde53’ler civarında. Ama biz termal verimliliği kullandığımız için yüzde 80’lere çıkmakta."
Doğalgazla üretim yaptıkları için maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten Yılmaz, yanında ürettikleri buhardan dolayı elektriğin maliyetinin düştüğünü bu yüzden de elektrikte yüzde 15-20 hatta 25 gibi indirim yaptıklarını dile getirdi.

GE Enerji'den Yavus Aydın ise kurulan sistemin aynı anda hem elektrik hem de ısı üreterek enerji verimliliğini artırdığını belirtiyor: "Atık ısı ya buhara dönüştürülerek ya da sıcak su olarak diğer endüstriyel ya da toplumsal ihtiyaçlar için kullanılıyor.Böylece biz normalde elektrik üretiminde en gelişmiş teknolojilerle verim yüzde 60-61’leri zorluyor oysa kojenerasyon sistemiyle biz bu ısıyı elektriği bir arada ürettiğimizde verimliliğin toplamı yüzde 90'ları bulabiliyor."

Doğalgazın ısınmak elektrik üretimi için ayrı ayrı kullanılmasının enerji verimliliği açısından yanlış bir strateji olduğunu dile getiren Aydın, "Oysa bu ikisinin birlikte kullanılabileceği çok büyük imkan olan yerlerimiz var. Türkiye’de bu uygulama çok sınırlı şekilde var. Bir uygulaması İstanbul Esenyurt’ta bu uygulama var, kullanıcıların çok memnun olduğu bir imkan sağlanıyor. Bunu biz yaygınlaştırarak özellikleri kışları uzun ve sert geçen bölgelerimizde yaygın olarak kullanmak zorundayız bu bize çok büyük avantaj sağlayacak.Örneğin Eskişehir, Kütahya,Afyon gibi kışı sert geçen şehirler, Ankara buna bir örnek olabilir. Doğuda Erzurum ve çevresi benzer örnekler olabilir" diyor.

Tüketicilerin elektriğe ve ısınmaya ayrı ayrı ödediği paranın yarısından daha azını ödeyecek bir sistemin mümkün olduğnuu kaydeden Aydın, "Ama devletin asıl kazancı cari açığımızda çok önemli bir kalem olan ithal ettiğimiz doğalgaz faturasında miktar çok farkedecek. Aşama aşama yurtdışına doğalgaz için ödediğimiz paradan 2 milyar dolardan başlayıp 8 ile 10 milyar dolara kadar avantaj sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Aydın'a göre bu girişim doğalgaz ithal miktarını en az yüzde 4-5 azaltmamıza yol açacak.

Ajanslar

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.