Doğal kaynaklar gün yüzüne çıkarılacak

Doğal kaynaklar gün yüzüne çıkarılacak

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki yeraltı zenginlik kaynaklarının çözüm süreci sayesinde sağlanan huzur ve güven ortamında çıkarılacağı bildirildi

Yaklaşık 30 yıl boyunca yaşanan şiddet olayları nedeniyle çıkarılmayan yeraltı zenginlik kaynaklarının çözüm süreci ile gün yüzüne çıkarılacağı, bunun ülke ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağı belirtildi.

Türkiye Petrol Jeologları Derneği (TPJD) üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık AA muhabirine, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yeraltı kaynakları bakımından çok zengin olduğunu ifade ederek, bölgede başta petrol olmak üzere maden ve jeotermal sahaların bulunduğunu kaydetti.

Son günlerde sıkça gündeme gelen kaya gazının Batman'ın batısından başlayıp, Diyarbakır'ın Bismil, Ergani ve Silvan ilçeleri arasında kalan bölümündeki bir kaya kütlesi içerisinde bulunduğunu ifade eden Işık, şöyle konuştu:

"Net olmamakla yaklaşık 1,8 trilyon metreküp kaya gazı rezervi olduğu tahmin ediliyor. Son zamanlarda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve özel şirketler tarafından konvansiyonel amaçlı sondaj faaliyetlerine başlandı. Şırnak yöresinde yaklaşık 80-90 milyon ton asfaltit rezervi mevcuttur. Petrol kökenli olan asfaltitler, sıvılaştırılıp petrol ve petrol türevi bir takım maddelere dönüştürülüp, ekonomiye kazandırılabiliyor. Bu nedenle Şırnak yöresindeki asfaltitler, sıvılaştırıp direk petrol ve petrol türevi maddelere çevrilmesi gerekir."

Toros Dağları'nın güney eteklerinin Çüngüş, Ergani, Lice, Kulp, Sason, Kozluk ve Pervari bölümünün metalik maden açısından çok zengin olduğunu dile getiren Işık, "Bu bölgede bakır, kurşun, çinko hatta altın madeni bile bulunabilir' dedi.
"Yıllardır bölgede güvenlik gerekçesiyle arama faaliyetleri yapılmadı" diyen Işık, "Çözüm süreciyle artık bölgede huzur ortamı sağlandı. Yeraltı zenginlik kaynaklarının çıkarılması ülke ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.