Diyetsiz 6 ayda yüzde 10’dan fazla kilo kaybı, kaygı verici bir durum

Diyetsiz 6 ayda yüzde 10’dan fazla kilo kaybı, kaygı verici bir durum

Diyetsiz 6 ayda yüzde 10’dan fazla kilo kaybı, kaygı verici bir durum

Türk Toraks Derneği, normal şartlar altında erişkin bir erkeğin kilosunun 70 kg, erişkin bir kadının kilosunun ise 60 kg olduğu kabul edildiğini, insanların alışkanlıkları ve yaşam biçimi değişmeden, kendi kontrollerinde olmayan zayıflamanın kaygı verici olduğunu, diyet yapmadan 6 ay içinde yüzde 10'dan fazla kilo kaybı olmasının mutlaka incelenmesi gerektiği bildirildi.

Dernek tarafından yapılan yazılı açıklamada, normal şartlarda erişkin bir erkeğin 70 kg, kadının ise 60 kg olduğunun kabul edildiği, bu rakamların boyu 175 cm olan erkek ve boyu 165 cm olan kadınlar için geçerli olduğu ifade edildi. Yeme alışkanlığı, yaşam biçimi ve kalıtımın kişilerin kilosunu etkilediği kaydedilen açıklamada, insanların alışkanlıkları ve yaşam biçimi değişmeden, kendi kontrollerinde olmayan zayıflamanın kaygı verici olduğu, diyet yapmadan 6 ay içinde yüzde 10'dan fazla kilo kaybı varsa mutlaka incelenmesi gerektiği bildirildi.

Mide-bağırsak sistemini etkileyen hastalıkların bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısına neden olarak kilo kaybına yol açabildikleri, her türlü kanserin de hastanın kilo kaybetmesine neden olabildiği ifade edilen açıklamada, kilo kaybı varlığında bir akciğer hastalığı söz konusu ise öncelikle verem hastalığı ve akciğer kanseri akla gelmesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada, verem tüberküloz mikrobu tarafından oluşturulan, vücudun pek çok yerini etkileyebilen bir hastalık olduğu, ancak hastaların yüzde 80'inde akciğeri tuttuğu ifade edildi. Verem hastalığında kilo kaybı şikayetine genellikle gece terlemesi de eşlik ettiği kaydedildi. 

Akciğer kanserinin erkeklerde görülen en sık kanser türü olduğu, kadınlarda da meme kanserinden sonra ikinci sırada yer aldığına dikkat çekilen açıklamada, 40 yaşından büyük, sigara tiryakisi, ailesinde kanserli hastası olan birinde öksürük, şikayetinin yanı sıra kilo kaybı da varsa mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına başvurması gerektiği ve akciğer kanseri yönünden incelenmesi gerektiği vurgulandı.

Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.