Diyarbakır'ın o bölgesi ezana hasret kaldı

Diyarbakır'ın o bölgesi ezana hasret kaldı

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerin saldırıları, yaşamı çekilmez hale getirdi

Terör örgütü PKK'nın talimatı üzerine Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki DBP'li belediyeler ile HDP ve DBP teşkilatları tarafından uygulanmak istenen sözde "öz yönetim" oyununun ardından Sur ilçesinde başlayan gerginlik devam ediyor.

PKK'lı teröristlerin sokaklara barikat kurup, kazdıkları hendeklere patlayıcı yerleştirerek hayatı adeta felce uğratmasıyla büyük sıkıntıya düşen ilçe halkı, korku ve endişe yaşıyor. 

Vatandaşlar ezan sesine hasret kaldı

Hendekler ve barikatlarla çevrili bazı mahallelerdeki camileri barınak olarak kullanan teröristler, vatandaşların ibadet özgürlüğünü de kısıtlıyor. Örgüt mensuplarının barındıkları camilere ayakkabıyla girdiği ve buradaki eşyaları uygunsuz şekilde kullandığı görülürken, olaylar nedeniyle ezan sesi yükselmeyen bazı camiler tedbir amaçlı ibadete kapatıldı.

Mahalle sakinlerinin güvenlik sebebiyle göç etmesi ve nüfusun azalmasını fırsat bilen teröristlere en büyük tepki ise mahalle sakinleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden geldi.

Kiliseler de terörün kıskacında                                  

Tarihi ilçede 600 yıl aradan sonra ibadete açılan Surp Giragos Kilisesi de terör olayları yüzünden kapanma aşamasına geldi. Günlük yaklaşık 500 ziyaretçi ağırlayan kilise saldırılardan olumsuz etkilendi. Rusya'da özel yaptırılan soğan başlıklı çanın çalmadığı kilisede, son 3 aydır terör olayları sonucu ayin, sanatsal ve kültürel etkinlikler de gerçekleştirilemiyor.
Öte yandan, Avrupa'dan kiliselere ziyarete gelecekler için daha önce yapılması planlanan organizasyonlar iptal edildi.

"Halka büyük eziyet ediyorlar"

Diyarbakır Değerlerini Koruma Derneği Başkanı Recep İdikut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teröristlerin camileri tahrip ettiğini söyledi.

Gezi olaylarında da benzer hadiselere rastladıklarını belirten İdikut, "sahabeler ve nebiler kenti" bilinen Diyarbakır'da camilerin bu hale düşürülmesi yüzünden halkın büyük üzüntü duyduğunu vurguladı.

"Camileri örgütsel propaganda aracı yaparak kullanmak halkı incitiyor" diyen İdikut, şöyle devam etti:

"Bir mümin ve Diyarbakırlı olarak bunu kabul edemeyiz. Bunlar caminin minaresinden terör örgütünün marşlarını çalabilecek kadar pervasızlaşmışlardır. İstanbul'daki tarihi yarım ada neyse Sur ilçesi de öyle bir öneme sahiptir. Teröristler, ilçede yaşayan vatandaşların hayatını cehenneme çevirdi. Halka büyük eziyet ediyorlar."

İdikut, Sur ilçesinde sabah ve yatsı namazlarının kılınabildiği cami sayısının bir elin parmaklarını geçmediğine dikkati çekerek, "Can güvenliği olmadığı için imam, müezzin ve cemaat camilere gidemiyor. Kurşunlu Camisi'nin duvarlarında yüzlerce kurşun izi var. Allah'ın evine kurşun sıkmak ne demektir? Allah'ın evine el uzatmasınlar" ifadelerini kullandı.

İnsanlar endişeli

Meryem Ana Kilisesi Vakfı Başkanı Can Şakarer de olaylardan büyük üzüntü duyduklarını, hendek kazılmasına, barikat kurulmasına karşı olduğunu söyledi.

Olaylar nedeniyle kilisenin bulunduğu semtin tahrip edildiğini aktaran Şakarer, "İnsanlarda endişe olduğu için kilisemize turist ve ziyaretçiler gelemiyor. Biz ayinlerimizi yapmaya devam ediyoruz ama kiliseye kimse gelmediği için ayinlerimiz genelde sakin geçiyor. Sonuçta ayin, cemaat olduğunda anlam kazanıyor" şeklinde konuştu. 

"Camiler, onların cephane yerleri olmuş"

Yaklaşık 30 yıldır Sur ilçesinde ikamet ettiğini belirten Sabri Ermiş de teröristlerin harabeye çevirdiği bazı camileri barınak olarak kullandığını anlattı.

Hendeklerin ve barikatların olduğu yerlerde sadece öğle ve ikindi namazlarının kılındığını ifade eden Ermiş, şunları kaydetti:

"Camiler, onların cephane yerleri olmuş, orada yatıp kalkıyorlar. Örneğin, İstanbul'daki Gezi olaylarında bazı kişiler ayakkabılarıyla camiye girdi. Bırakın ibadet yapmayı, caminin önünden geçmeye bile korkuyoruz."

Vatandaşlardan Hüseyin Altun da teröristlerin camilerden uzak durmasını istedi.
Müslümanların camilerin bu hale getirilmesini kabullenemeyeceğine işaret eden Altun, "Mescid-i Aksa Yahudiler tarafından kuşatılmış ve işgal altına alınmış. Buradaki camileri bu hale getirenlerle Yahudilerin ne farkı var?" dedi.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.