Diyarbakır'ın fethi olmasaydı, İstanbul'un fethi olmazdı

Diyarbakır'ın fethi olmasaydı, İstanbul'un fethi olmazdı

Diyarbakır surlarının, kapılarının ve gönüllerinin Hazreti Muhammed'in (asm) insanlığa getirdiği rahmet mesajına açtığı günün 1278. yıl dönümü olduğunu belirten Görmez

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Diyarbakır'ın fethi olmasaydı, Malazgirt zaferi olmazdı. Malazgirt zaferi olmasaydı, İstanbul'un fethi olmazdı." dedi.

Çeşitli etkinliklere katılmak üzere kente gelen Görmez, Kocaeli Belediyesi, Kocaeli İl Müftülüğü ve hayırseverlerin yardımıyla merkez Kayapınar ilçesinde yapılacak olan 300 kişilik "Bölge Yatılı Hafızlık Kız Kuran Kursu"nun temel atma törenine katıldı.

Görmez, törende yaptığı konuşmada, bugünün İslam medeniyeti ve tarihi açısından çok önemli bir gün olduğunu söyledi.

Diyarbakır surlarının, kapılarının ve gönüllerinin Hazreti Muhammed'in (asm) insanlığa getirdiği rahmet mesajına açtığı günün 1278. yıl dönümü olduğunu belirten Görmez, şöyle konuştu:

"Anadolu İslam medeniyetinde 3 önemli tarih vardır. Birisi 639 Diyarbakır'ın kapılarını İslam'a açtığı gün. Birisi 1071 Malazgirt zaferi, diğeri de 1453 İstanbul'un Peygamber müjdesine nail olan Fatih Sultan Mehmet'in öncülüğünde kapılarını ve surlarını İslam'a açmasıdır."

"Din hizmetlerinde alanında batıyla doğu kol kola"

Diyarbakır'ın fethinin önemine değinen Görmez, "Diyarbakır'ın fethi olmasaydı, Malazgirt zaferi olmazdı. Malazgirt zaferi olmasaydı, İstanbul'un fethi olmazdı. Belki buna bir fetih daha ilave etmek lazım o da Murat Hüdavendigar'ın Kosova zaferidir." ifadelerini kullandı.

"Böyle güzel ve muhteşem bir günde Diyarbakırımızda Kur'an-ı Kerim'i çocuklarımıza öğretecek, bir eğitim merkezimizin temelini atıyoruz." diyen Görmez, bunun sıradan temel atama töreni olmadığını, törenin Türkiye'de din hizmetleri alanında batıyla doğunun, kuzeyle güneyin el ele ve kol kola verdiğini gösteren bir temel olması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Görmez, Kocaeli Belediyesi, Kocaeli İl Müftülüğü ve hayırseverlerin 300 kız öğrencinin Kur'an-ı Kerim'i öğreneceği ve hayata geçireceği güzel eğitim binasını tamamlayarak kendilerine teslim edeceklerini söyledi.

Zengin hayırseverlerin yoğunlukta olduğunu anlatan Görmez, vatandaşları Şırnak, Hakkari, Iğdır, Ardahan, Muş, Kars ve diğer bölgelerde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın başlattığı, camiler, medreseler, Kur'an kursları ve tüm dini yapıların yeniden ayağa kalkması için katkı vermeye, destek olmaya davet etti.AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.