Diyarbakır'da İşsiz Sayısı 50 Binin Altına Düştü

Diyarbakır'da İşsiz Sayısı 50 Binin Altına Düştü

İŞKUR Diyarbakır İl Müdürü Selahattin Bayram, kentte bir zamanlar 100 binlere çıkan işsiz sayısının Şubat ayı sonunda 49 bin 801'e düştüğünü söyledi.

İş ve Çalışma Kurumu Diyarbakır İl Müdürü Selahattin Bayram, 2013 yılı sonu itibarıyla 64 bin 833 olan işsiz rakamının, Şubat ayı itibarıyla 49 bin 801'e düştüğünü söyledi.

Yıllardır işsizlik rakamlarının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olan Diyarbakır, yıllar sonra işsizlik bakımından 50 binlerin altını gördü. İş ve Çalışma Kurumu Diyarbakır İl Müdürlüğünün sıkı çalışmaları sonucunu 2012 ve 2013'ün ilk altı ayına kadarda 80-90 binler seviyesinde olan işsizlik Şubat ayı sonu itibarıyla 49 bin 801'e düştü.

DİYARBAKIR'DA İŞSİZLİK 50 BİNİN ALTINI GÖRDÜ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İş ve Çalışma Kurumu Diyarbakır İl Müdürü Selahattin Bayram, "2013 yılı sonu itibariyle kurumumuza işsiz sayısı 64 bin 833 iken 2014 Şubat ayı itibariyle Kurumumuza kayıtlı işsiz sayısı 49 bin 801 olarak gerçekleşmiştir. Bu da gösteriyor ki Diyarbakır'da kayıtlı işsiz sayımız 50 bin sayısının altına düşmüştür" dedi.

BAYRAM: "İŞSİZLİĞİN YÜZDE 17 OLDUĞU YÖNÜNDEKİ AÇIKLAMALARA KATILMIYORUM"

Bu oranların ortaya çıkmasında Toplum Yararına Program Kapsamında işe yerleştirilen işsizler ile İş kur aracılığıyla özel sektör işyerlerine işe yerleştirilenler ve İş-kur aracılığı olmaksızın işe yerleştirmelerin etkili olduğunu kaydeden Bayram, "Bu da işsiz sayımızı 50 binin altına çekmiştir. Basında yer alan Diyarbakır'da işsizlik oranının yüzde 17,5 düzeyinde olduğu açıklamasına katılmıyorum. Görüldüğü üzere 64 Bin olan işsizlik sayımız 49 bin 801 sayısına gerilemiştir. Bunlar resmi kayıttır, isteyene bunu belgesiyle kanıtlayabiliriz" diye konuştu.

KAYITLI İŞSİZLERDEN YÜZDE 44'ÜNÜN HERHANGİ BİR MESLEĞİ YOK

Temennilerinin işsiz sayısının daha da aşağılara düşmesi olduğunu ifade eden Çalışma ve İş Kurumu Diyarbakır İl Müdürü Selahattin Bayram, kurumlarına kayıtlı işsizlerin yaş ve eğitimleri hakkında da bilgi verdi. Bayram, "İl Müdürlüğümüze kayıtlı işsizlerin yaklaşık yüzde 55'i 30 yaş altı vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Yine, İl Müdürlüğümüze kayıtlı işsizlerimizin yaklaşık yüzde 60'ı ortaokul ve daha az eğitim görmüş işsizlerden oluşmaktadır. Yine, İl Müdürlüğümüze kayıtlı işsizlerimizin yaklaşık yüzde 44'ünün herhangi bir mesleği olmadığı görülmektedir" dedi.

2013 YILINDA DİYARBAKIR'DA 30 BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞYERİ AÇILDI

2013 yılı içerisinde Diyarbakır'da 50'den fazla işçi çalıştıran 30 işyeri açıldığını söyleyen Bayram, "Böylece 50'den fazla işçi çalıştıran özel sektör işyeri sayımız 186 olmuştur. Bu 186 işyerinde çalışan toplam işçi sayısı ise 25 bin 664 kişidir. Bu rakamlar Diyarbakır'a emsal olan iller ile karşılaştırıldığında oldukça düşüktür" diye konuştu.

İşsizliğin bitirilmesi adına kendi çalışmalarını dikkatli ve titiz bir şekilde sürdürdüklerini kaydeden Bayram, İşsizliğe çözüm olması açısından bir çok kurs başlatacaklarını belirterek şunları söyledi:

"Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte sürü yönetimi kursu başlatıyoruz. 175 kursiyer bu kurstan yararlanacak, her birine günlük 20 TL cep harçlığı ile GSS Primlerini ödeyeceğiz, toplam 65 bin TL ödeme yapacağız. 200 kursiyere girişimcilik eğitimi vereceğiz. Proje ortaklarımız KOSGEB ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığıdır. Bu 200 kursiyerin her birine her birine günlük 20 TL cep harçlığı ile GSS Primlerini ödeyeceğiz, toplam 65 bin TL ödeme yapacağız.

SON AYTI AYDA 6 BİN KİŞİYE 55 TRİLYON

Son 6 ayda TYP kapsamında 6 bin kişiyi işe başlattık. Bu 6 bin kişiye toplam 55 trilyon gibi bir ödeme il Müdürlüğümüzce yapılmaktadır. Bu ödemenin önemi büyüktür. Bu istihdam yöntemi Hükümetimizce ve Bakanlığımızca 2010 yılında başlatılmış ve uygulanmaya devam edilmektedir. Devlet vatandaşımızın hepsi olmasa bile Diyarbakır'da 6 bin kişi istihdam etmekle yaklaşık 25-30 bin kişinin sosyal probleminin azalmasını ve topluma kazandırılmasını sağlamaktadır. Bu bir devlet politikasıdır. Vatandaşın lehine bir politikadır. Devlet eliyle bir istihdam politikasıdır. Bu anlamda yetkililerimizi ve devlet büyüklerimizi tebrik etmek gerekir. Diğer taraftan Diyarbakır'ımızda en çok işçi çalıştıran işverenlerimize baktığımızda yaklaşık 15 işverenimizi topladığımızda 6 bin sayısına yine ulaşamamaktayız. Bu durumda dikkate alındığında 6 bin kişinin istihdamının İl Müdürlüğümüzce sağlanması ve tüm primleri dahil her türlü gideri ile net asgari ücretin bu 6 bin kişiye ödenmesi toplumsal anlamda daha iyi anlaşılacaktır.

"YATIRIMLARIN GELMESİNİ CANI GÖNÜLDEN ARZU EDİYORUM"

Tabi istihdamda esas olan yatırımların gelmesi ile yapılacak olan istihdamdır, iş-kur il Müdürü olarak Diyarbakır'a yatırımın gelmesini ve artarak devam etmesini can-ı gönülden arzu ediyorum. Bugün Diyarbakır'da işsiz sayımız 50 binin altına düşmüştür. Yapılacak yatırımlar ve yapılacak istihdamlar neticesinde bu sayı neden 10 binin altına düşmesin. Hepsi gerçekleşebilir. Yeter ki huzur ortamı olsun, yeter ki güven ortamı olsun. Huzur ve güven ortamı zamanla yatırımı bir mıknatıs gibi Diyarbakır'ımıza çekecektir. Zamanla işsizlik azalacak, istihdam artacaktır. Ümidimizi yitirmeyelim, halis niyetlerle yolumuza devam edelim.

İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAMINDAN FAYDALANIN

"Son olarak yine tüm işverenlerimize önceki çağrılarımızı bir daha belirtmek istiyorum: iki sigortalısı olan tüm işverenlerimiz kurumumuza gelsin ve işbaşına müracaat etsinler. Belirledikleri işçiyi kurumumuz aracılığıyla işbaşından yararlandırsınlar ve bu işçinin günlük 25 TL cep harçlığını ve GSS primini biz ödeyelim, işbaşı Eğitim Programı kapsamında şuan 93 devam eden dosyamız var, 165 yararlanıcı sayısı vardır. Bekleyen 59 dosyamız vardır. Bu dosyaları sonuçlandırdığımızda 101 yararlanıcı daha eklenecektir. Bu sayıların artmasını bekliyoruz. Her yaşta ki kadın 19-29 yaş aralığındaki erkek ve engelli işçilerinizi kurumumuz aracılığıyla alın işveren prim paylarını biz ödeyelim. Sadece kurumumuzu aracı olarak kullanmanız bu fırsattan yararlanmanız için yeterlidir. Tüm işverenlerimiz alacağınız işçiyi yine alın ancak kurumumuza kaydederek alın. Böylece işveren prim payını kurumumuz ödesin. Bu anlamda kazançlı çıkın. Burada işçi sayısı sınırı yoktur. Ne kadar işçi alırsanız alın bu işçileri kurumumuz aracılığıyla alırsanız hepsinin işveren prim payını biz öderiz"

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.