Diyanet'ten Meclis'e "aile" raporu

Diyanet'ten Meclis'e "aile" raporu

Diyanet İşleri Başkanlığı, aile bütünlüğünün korunması ve güçlendirilmesine yönelik tespit ve önerileri kapsayan raporu, TBMM Aile Bütünlüğünün Araştırılması Komisyonu'na sundu.

Risale Haber - Haber Merkezi

TBMM Aile Bütünlüğünün Araştırılması Komisyonu'na sunulan raporda, "Aile bireylerinin hurafe ve bidatlardan, dinin gerçekleri ile bağdaşmayan tutum ve alışkanlıklardan korunması, evlenecek çiftlerin aile olmanın getirdiği hak ve sorumluluklarla yeterli ve sağlıklı bilgiye kavuşması, gerek madde bağımlılığı gerekse ekran bağımlılıklarıyla ilgili birimlerle iş birliği içerisinde Kur'an kurslarındaki genç kitleden başlamak üzere, bilinçlendirme çalışması yapılması"nı kapsayan konularda önerilerde bulunuldu.

“İlahiyat mezunları da aile danışmanlığı yapmalı”

Diyanet İşleri Başkanlığı raporunda, Aile ve Dini Rehberlik bürolarında görev yapan personelin yeterli donanıma sahip olabilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılması, rehberlik ve manevi destek hizmeti sunma kapasitelerinin geliştirilmesi tavsiye edildi.

Aile danışmanlığı hizmetinin, ilahiyat mezunu manevi destek uzmanı kişiler tarafından verilmesi önerildi. Formasyon almış dini yüksekokul lisans programını tamamlamış olanların da yönetmeliğe eklenmesi ve büro personeline üniversiteler ya da ilgili kurumlar tarafından eğitimler verilmesi istendi.

"Aile Eğitim Programına 'ailede dini değerler' modülü eklenmeli"

Raporda, aile bireylerinin hurafe ve bidatlardan, dinin gerçekleri ile bağdaşmayan tutum ve alışkanlıklardan korunması için, başkanlığın diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde toplumun farklı kesimlerine ulaşarak sağlıklı din algısının yerleşmesinin sağlanmasının gerekliliği anlatıldı.

Aile ve Dini Rehberlik Büroları tarafından yürütülen dini rehberlik çalışmalarının sonuçlarına dair verilerin takip edilmesi tavsiye edilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Özellikle yüz yüze yapılan görüşmeler sonrası, gerekli görülen yönlendirmelerde önemli vakaların ilgili kurumlara ulaşıp ulaşmadığının takip edilmesi amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile iş birliği yapılmalı. Aile okulu programlarının ve eğitimlerinin sistematik bir bütünlük arz etmesi sağlanmalı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının hazırlamış olduğu Aile Eğitim Programına (AEP), Diyanet mensuplarının eğitiminde kullanılmak üzere 'ailede dini değerler' modülü eklenmeli."

Raporda ayrıca, evlenecek çiftlerin aile olmanın getirdiği hak ve sorumluluklar konusunda yeterli ve sağlıklı bilgiye kavuşması için Diyanet İşleri Başkanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ortaklaşa hazırlayacağı evlilik öncesi broşürünün yerel yönetimler aracılığıyla başvuran çiftlere dağıtılması istendi.

"Bağımlılıklar konusunda bilinçlendirme çalışması yapılmalı"

Engelli bireylere ve ailelerine destek ve farkındalık çalışmaları yapılması, engelli bireylerin aile sorunlarına yönelik çözümler üretilmesi, onların ve ailelerinin hayatlarını kolaylaştıran manevi rehberlik faaliyetlerinin artırılması, toplumun bu konuda vaaz ve hutbeler yoluyla bilinçlendirilmesi tavsiyesi de raporda yer aldı.

Ailenin her türlü bağımlılıktan korunması, aile bireylerinin bağımlılıklarla mücadele konusunda bilinçlendirilmesinin önemine değinilen raporda şunlar kaydedildi:

 "Başkanlığın ilgili birimleri tarafından gerek madde bağımlılığı gerekse ekran bağımlılıkları konusunda ilgili birimlerle iş birliği içerisinde Kur'an kurslarındaki genç kitleden başlamak üzere bilinçlendirme çalışması yapılmalı. Konunun dini boyutları hakkında toplum aydınlatılmalı."

Sosyal yapının değişmesiyle aile bireylerinin ortaya çıkan yeni şartlara uyumunun sağlanması gerektiği vurgulanan raporda, "Bu bağlamda paylaşma, adalet ve merhamet gibi ortak değerlerin güçlendirilmesi, aile bireylerinin hak ve görev tanımlarının değişen şartlara göre gözden geçirilmesine katkıda bulunulması, ailede bütün bireylerin hak ve sorumluluk dengeleri konusunda bilinçlendirilmesi, aile ahlakını pekiştiren değerlerin yükseltilmesi gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.