Diyanet’in yeni yönetmeliği cami derneklerini sevindirdi

Diyanet’in yeni yönetmeliği cami derneklerini sevindirdi

Diyanet’in yeni yönetmeliği cami derneklerini sevindirdi. Artık camilerin altındaki dükkânların gelirinin yüzde 90’ı cami derneklerine verilecek

Diyanet İşleri Başkanlığı, yürürlüğe giren yeni bir yönetmelikle mülkiyeti kamuya ait camilerin altlarında veya eklentilerinde bulunan işyerlerinden alınan kiranın yüzde 90’ını cami derneklerine bıraktı.

Yeni yönetmelikle, uzun yıllardır özellikle camilerin alt katlarında görülen dükkânlara da vize verilmiş oldu. Yönetmeliğe göre, ibadethanelerin giriş kısımları ticari amaçlı işletmelere açık olabilecek. Buralardan elde edilen gelirin yüzde 10’u Diyanet Vakfı’na aktarılırken yüzde 90’ı cami yaşatma derneklerine aktarılacak. Kira gelirinin yüzde 10’u Başkanlık payı olarak vakfa aktarılırken kalan kısmın en az üçte ikisi öncelikle gelirlerin elde edildiği cami, mescit ve Kuran kurslarının münhasıran yapımı, bakımı, onarımı ve ısınma, aydınlatma gibi giderlerde kullanılacak. Kalan ise dernek veya vakfa bırakılacak. İlgili dernek veya vakfa bırakılacak pay da, dernek veya vakıf tarafından müftülüğe bildirilecek ve ayrı bir banka hesabında toplanacak.

‘Dilenci gibiydik’

Yeni yönetmelikle, dernek ve vakıflar ciddi oranda bir gelir elde edecek. Konuyu Milliyet’e değerlendiren Türkiye Cami ve Kuran Kursu Dernekleri Federasyonu Başkanı Recep Kıyak, “Yönetmelik müştemilatın kiraya verilmesi yetkisini bizlere verdi ancak amacı dışında o yerler kesinlikle kiraya verilemez. Market gibi, pastane gibi işletmelere kiraya verilmek üzere getirilen bir düzenleme. Eskiden bu müştemilatlardan elde edilen kira geliri Diyanet Vakfı’na giderdi. Cami dernekleri çok affedersiniz dilenci gibi mücadele veriyordu “ dedi.

Kıyak, Osmanlı döneminde de bütün camilerin giderlerinin bu müştemilatlardan elde edilen gelirle karşılandığını hatırlatarak “Cami bahçelerinde sergiler açılarak gelir elde edilmeye çalışılıyordu. Biz bu yeni uygulamayı destekliyoruz” diye konuştu.
Cami altındaki ticari işletmeler eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nca sık sık eleştiri konusu edilmişti. Bardakoğlu, “Camileri ticaretin dışında tutmak zorundayız” demişti.

Diyanetin bütçesi 4 yılda yüzde 73 arttı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesinin 4 yılda yüzde 73,7 oranında arttığını ortaya koydu. İşler, halen 3 bin 368 camide imam hatip ve müezzin-kayyım kadrosunun boş olduğunu, bin 374 camide kadro bile bulunmadığını ifade etti.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum