Diyanet'in o raporu Risale-i Nur'un yolunu açtı

Diyanet'in o raporu Risale-i Nur'un yolunu açtı

Said Nursî’nin talebesi Mehmet Fırıncı Ağabey anlatıyor

Risale Haber-Haber Merkezi

Bediüzzaman Said Nursî’nin talebesi Mehmet Nuri Güleç (Fırıncı Ağabey), Diyanet İşleri Başkanlığının raporu üzerine Risale-i Nur’un serbestçe basılmasının mümkün hale geldiğini söyledi.

Fırıncı Ağabey, Risale-i Nur tarihinde önemli bir dönüm noktasını teşkil eden Gençlik Rehberi’nin neşir macerasını anlattı. Gençlik Rehberi İstanbul’da basıldığı zaman bu olay dâvâ konusu olmuş, ülkede geniş yankılar uyandıran yargılama beraatle sonuçlanmıştı.

Diyanetin o raporu Risale-i Nur'un neşirne imkan verdi

Mahkemenin Diyanet İşleri Başkanlığından görüş istemesi üzerine Bediüzzaman Said Nursî, Ankara’da muhtelif kimselere mektuplar yazarak bu konunun takip edilmesini istemişti. Fırıncı Ağabey şöyle anlatıyor:

"O sırada Isparta'ya gitmiştim. Üstadımız, Ceylan Çalışkan ağabeyi Ankara'ya gönderip bazı dostalara müsbet netice alınması konusunda görüşmesini karar almış. Beni görünce "tam" dedi. "Ceylan yerine seni gönderiyorum" dedi. 13 tane mektup gönderdi. Diyanet'e gelen rapor talebinin müsbet neticelenmesi noktasında. Ankara'da bir hafta kaldım. Sonra Diyanet'ten çok güzel, tafsilatlı bir rapor çıktı. Onun üzerine Risale-i Nurlar serbest hale gelmiş oldu. 1956'nın sonu veya 57'nin başında. Diyanetin o raporu Risale-i Nur'un neşirne imkan verdi. Risale-i Nurlar 1960 dartbesine kadar neşre devam etti. Gençlik Rehberi'nin macerası hakikaten farklı. Üstad Hazretleri ısrarla neşirini arzu ettiği Gençlik Rehberi'dir. Daha sonra Mersin, Antalya İleri matbaasında basıldı."

Fırıncı Ağabeyin bu konudaki hatıralarını aşağıdaki video kaydından izleyebilirsiniz:

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum