Diyanet'in haram ve helal yiyecekler listesi

Diyanet'in haram ve helal yiyecekler listesi

Erzurum'a ilk kez midyeyi getiren seyyar satıcı Fırat Kuytan, mahalledeki cami imamının cuma vaazda 'midye haramdır' demesi nedeniyle satışlarının yarı yarıya düştüğünü ileri sürdü.

Kuytan, "Fetvadan sonra cami cemaatinden hiç kimse midye almadı" dedi. Gözler Diyanet İşleri Başkanlığı’nın haram ve helal olduğunu açıkladığı yiyeceklere çevrildi. İşte o liste…

Diyanet İşleri Başkanlığı, günlük hayattaki yemek, evlilik, giyinme, süslenme, eylem, inanç, davranış ve sözlerle ilgili haram ve helalleri ayrıntılı bir şekilde açıklamıştı. Buna göre, çekirge, geyik, yabani sığır, manda gibi hayvanların etleri helal sayılırken, yırtıcı ve pençeli hayvanların etleri haram kabul ediliyor.

Diyanet, mezheplere göre haram ve helal etlerin farklılık gösterdiğini de bildirdi. Buna göre, kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan ve timsah gibi hayvanlar Malikilere göre helal, Hanefi ve Şafilere göre haram kabul ediliyor. Hanbelilere göre ise timsah, kurbağa ve yılanın yenmesi haram, diğerleri helal. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Şubat ayı 'Avrupa' dergisinde günlük hayattaki haram ve helaller anlatıldı. Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Doç. Dr. İsmail Karagöz'ün kaleme aldığı makalede, haram ve helaller sıralandı.

Etleri yenmesi helal olan hayvanlar 

" - Deve, sığır, koyun, keçi, manda, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar
- Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabani sığır ve tavşan gibi hayvanlar 
- Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar 
- Çekirge 
- Balık etleri".
 
Etleri yenmesi haram olan hayvanlar ise şöyle sıralandı: 

" - Domuz eti 
- Allah'tan başkası adına kesilen hayvan etleri 
- Dini usulde kesilmemiş veya kendiliğinden ölmüş hayvan etleri 
- Ağzının dört yanında uzun ve sivri dişleri olan yırtıcı hayvanlar ile pençesi ile avını parçalayan yırtıcı kuşların, eşek ve katırların etleri".
 
MEZHEPLERE GÖRE HARAM VE HELAL ETLER

Diyanet'e göre hac ve umrede ihramlı iken kara hayvarlarını avlamak haram. İhramlı olmayanlar tarafından avlanmış hayvanın etinin ise ihramlı için helal olduğu bildirildi. Diyanet, eti yenen hayvanların etlerinin yenilebilmesi için Müslüman veya kitap ehli biri tarafından usulüne uygun olarak ve Allah adı anılarak kesilmesi gerektiğinin altını çizdi. Hz. Muhammed'in 'Denizin suyu temiz, içinde öleni helaldir' sözüne atıfta bulunulan yazıda, deniz avının helal olduğuna işaret edildi.

Balık dışındaki midye, kurbağa, yengeç gibi su hayvanlarının etlerinin cumhura göre kendiliğinden ölmüş olsalar bile helal olduğu bildirildi. Ancak mezhepler arasında bu konudaki görüş ayrılıklarına da yer verildi.

Hanefilere göre balık dışında kendiliğinden ölmüş deniz avları haram kabul edilirken, hem karada hem suda yaşayan kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan ve timsah gibi hayvanlar Malikilere göre helal, Hanefi ve Şafilere göre haram, Hanbelilere göre ise timsah, kurbağa ve yılanın yenmesi haram, diğerleri helal. Diyanet, kaplumbağa ve su aygırı gibi akıcı kanı olan hayvanların usulüne uygun kesilmesi gerektiğine de dikkati çekti. Makalede, alkollü içecekler ve uyuşturucuların da haram olduğuna vurgu yapıldı.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.