Diyanet'in hac ve umre yönetmeliğinde önemli değişiklik

Diyanet'in hac ve umre yönetmeliğinde önemli değişiklik

Diyanet, Hac ve umre ziyaretlerinde kafileler için değişikliğe kararı aldı

Hac ve Umre Seyahatleri̇ ile İlgi̇li̇ İşleri̇n Di̇yanet İşleri̇ Başkanlığınca Yürütülmesi̇ne Dai̇r Yönetmeli̇kte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle hac ve umre kafileleri için görevlendirilen din görevlisi sayısı arttırıldı.

Yeni yönetmelikle, 19 Şubat 2013'te yayımlanan 28564 Sayılı Resmi Gazete'deki yönetmeliğin kapsamının belirtildiği 15'nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, "Harcama ile ilgili iş ve işlemler" ibaresi, "Yurt içi harcamaları ile ilgili iş ve işlemler" şeklinde değiştirilerek "Yurt içi harcamaları ile ilgili iş ve işlemler, komisyon kararına istinaden, gerçekleştirme görevlisi, Kurullar ve Koordinasyon Daire Başkanı ile Hac Hizmetleri Daire Başkanının müşterek imzaları ile gerçekleştirilir. İmza yetkilisinin/yetkililerinin görevli veya izinli olmaları durumunda vekilleri bu görevi üstlenir." şeklinde yürürlüğe girdi.

Aynı maddeye, "Yurt dışı harcamaları ile ilgili iş ve işlemler Komisyonun belirleyeceği yetkilinin, yetkililerin imzaları ile gerçekleştirilir" ibaresi, üçüncü fıkra olarak eklendi.

Kafile gruplarındaki sayılara göre din görevlisi artacak
Yönetmelikle hac ziyaretindeki yolcular için görevlendirilen din görevlisi sayısı da arttırıldı.

Mevcut yönetmeliğin 19'uncu maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinde yer alan, "Her 40-50 yolcuya bir din görevlisi, her 200-300 yolcuya bir kafile başkanı görevlendirilmesini sağlamak" ibaresi, "Her 20-47 yolcu için bir, 48-95 yolcu için iki, 96-143 yolcu için üç, bunu takip eden her 47 yolcuya kadar birer din görevlisinin, her 165 yolcu için bir kafile başkanı ve her kafile için en az bir bayan irşat görevlisinin görevlendirilmesini sağlamak" şeklinde değiştirildi.

Acentelere uygulanacak müeyyidelere ilişkin fiiller
Yönetmeliğin, hac ve umre organizasyonunu yapan acenteye yönelik yaptırım gerektiren fiileri düzenleyen 21'inci maddesinde de değişiklikler ve eklemeler yapıldı. Buna göre, maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin 12 numaralı alt bendi, "müstakil ve normal hac konaklama türüne kayıt yaptıran hacı adaylarını Mekke'de aynı bina ve otelde konaklatmak" ibaresi, "Kurul tarafından belirlenen özelliklere uymayan veya denetimler sırasında uygun görülmeyen binalarda konaklatmak" şeklinde değiştirildi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.