Diyanet'e sordular: Yapay zekâ, robot İslam'a uygun mu?

Diyanet'e sordular: Yapay zekâ, robot İslam'a uygun mu?

Şimdiye kadar robotik yapay zekâ üretimiyle alakalı herhangi bir kişi veya kurum tarafından dini aydınlanma talebi içeren bir başvuru Diyanet İşleri Başkanlığına ulaştırılmadı. Ancak...

Diyanet İşleri Başkanlığı, A.İ.Ö. adlı bir vatandaşın yapay zekâya sahip robotların İslam ahlakına uygunluğu yönünde araştırma yapılması istemini değerlendirmeye aldı.

TBMM Dilekçe Komisyonu’na yazan A.İ.Ö., yapay zekâ ile ilgili şu istekte bulundu: “Gelişen teknoloji ve uygulamalarda yapay zekânın, robotların ve akıllı nesnelerin çağı olacağı görünmektedir. Belli yapay davranış ve duygular olacak olan robotlarda, yapay zekâda ve akıllı nesnelerde toplumsal ahlaka uygun ve kullanılan yere göre kişisel ahlaka uygun İslam ahlakı çerçevesinde bir çalışma yapılması gerekliliği açık ve net olarak görülmektedir. Bu robotlarda veya yapay zekâda, İslam ahlakına uygun bir çalışmanın sonucu olarak da bir kitap yayınlanmasını talep ediyoruz. İslam ahlakına uygun yapay zekâ tanımı nedir, nasıl olmalıdır. Bir İslam kültüründe yapay zekâ veya robot nedir nasıl olmalıdır.”

ŞİMDİYE KADAR BAŞVURU OLMADI

A.İ.Ö’nün dilekçesini işleme alan komisyon, konuyu Diyanet İşleri Başkanlığı’na sordu. Başkanlığın yanıtı şöyle oldu: “Şimdiye kadar robotik yapay zekâ üretimiyle alakalı herhangi bir kişi veya kurum tarafından dini aydınlanma talebi içeren bir başvuru Diyanet İşleri Başkanlığına ulaştırılmadı. Ancak dilekçe ile birlikte yapay zekâya sahip robotlar ve diğer akıllı teknolojik ürünlerin üretimi ve kullanımıyla ilgili İslam ahlakı çerçevesinde sağlıklı değerlendirmelerin yapılmasına ilişkin teklif ve talepler ilgili komisyon tarafından değerlendirmeye alınacaktır.” 

Kaynak: Umut Erdem-Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.