"Diyanet, siyasetin malzemesi haline getirilmemeli"

"Diyanet, siyasetin malzemesi haline getirilmemeli"

"Diyanet, siyasetin malzemesi haline getirilmemeli"Diyanet İşleri Başkanı Görmez, 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimleri öncesinde siyasilerin kullandığı üsluba dikkat çekti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, her mümine çağrıda bulunarak, "Herkesin daima yapıcı bir 'gönül dili' kullanmasını isteriz. Mümkün olduğu kadar hiç kimse birbirinin kalbini, gönlünü kırmasın" dedi.

Görmez, AA muhabirine, Ortadoğu'da son dönemde yaşanan acı hadiseleri anımsatarak, "Biliyoruz ki herkesin muradı milletimizi, ülkemizi çok daha iyi noktalara götürmek. Barışı hem kendi ülkemizde hem de diğer dünyalarda ikame etmek. Etrafımız ateş çemberi. Milletimiz ve ülkemiz dünya mazlumlarına umut olmuş. Çok daha dikkatli olmalıyız. Millet olarak bizim sığınabileceğimiz başka bir ülke, başka bir dünya yok. Biz onların umudunu boşa çıkaracak bir tavır, davranış ve üslup içerisinde olmamalıyız" dedi.

7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimleri öncesinde siyasilerin kullandığı üsluba dikkati çeken Görmez, "Bizim çağrımız her müminedir. Herkesin daima yapıcı bir gönül dili kullanmasını isteriz. Mümkün olduğu kadar hiç kimse birbirinin kalbini, gönlünü kırmasın" diye konuştu.

- "Diyanet, siyasetin malzemesi haline getirilmemeli"

Prensip olarak siyaset adamları ile karşılıklı diyalog içinde olmamayı tercih ettiğini aktaran Görmez, "Herhangi bir siyasi partinin topluma düşüncelerini sunma adına dinle ilgili fikirleri, Diyanet ile ilgili düşünceleri olabilir ve bunu toplumla paylaşabilir ancak Diyanet İşleri Başkanlığı, siyasetin bir malzemesi haline getirilmemeli" ifadesini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tarih boyunca siyaset dışında ve siyaset üstü duruşuyla kurumsallaşmış bir müessese olduğunu dile getiren Görmez, "Herhangi bir Diyanet mensubunun siyaset yapmasıyla ilgili doğrudan sadece görevinin değil, memuriyetinin de sona erdirilmesi ile ilgili amir hükümler var. Nitekim son yıllarda pek çok arkadaşımızın görevine son vermek zorunda kaldık" dedi.

- Diyanet'ten personeline "siyaset yasağı" genelgesi

Görmez, geçen mart ayında tüm il ve ilçe müftülüklerine gönderdiği 7 Haziran Genel Seçimlerine ilişkin genelgeyi hatırlatarak, "İnsanlar arasında birliği, beraberliği bozan bir üsluptan uzak durarak, bu birlik ve beraberliğin bozulmaması için daima barışın dilini ayakta tutmak için çaba göstermemiz gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kendi imzasıyla yayımlanan genelgede, Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin her türlü siyasi görüş ve düşüncenin dışında kalmasını isteyen Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tarafsızlığına gölge düşürecek veya tarafsızlığı hususunda şüphe uyandırabilecek her türlü söz ve hareketten kaçınılmasına dikkati çekmişti.

- Sosyal medya kullanımına dikkat çekildi

Genelgede, vaaz ve hutbelerde siyasi parti, kişi veya zümrenin lehine veya aleyhine olabilecek konuşmalardan, yanlış anlama ve yorumlara sebebiyet verebilecek davranışlardan kaçınılması isteniyor. Aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin, sosyal medya araçları Facebook, Twitter ve benzeri yollarla herhangi bir siyasi parti, kişi veya kimsenin lehine ve aleyhine olabilecek paylaşım, beğenme ve yorumlarda bulunmaması isteniyor.

Genelgede, "Seçim propagandasının başlangıcı olan 28 Mayıs 2015 tarihinden itibaren oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde, açılış ve temel atma dahil törenler tertiplenmeyecek. Konuşma yapılmayacak, demeç verilmeyecek ve bu iş ve hizmetler hakkında hiçbir vasıtayla yayın yapılmayacak. Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir personel katılmayacak. Protokol icabı olan karşılama ve uğurlama ile törenler yapılmayacak" uyarılarında bulunuldu.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, il ve ilçe müftülüklerinden, "Bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalmak suretiyle ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek", "görev yapma anlayışına gölge düşürecek her türlü hal ve hareketten kaçınılması" hususunda gereken hassasiyetin gösterilmesini, bu konularda bütün personelin bir kere daha uyarılmasını talep etmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.