Diyanet Moskova'daki camiyi dekore edecek

Diyanet Moskova'daki camiyi dekore edecek

Rusya Dini İdaresi tarafından Moskova'da inşa ettirilen Merkez Cami'nin hüsn-i hat ve kalem işi nakışlarla iç dekorasyonu, Türkiye Diyanet Vakfınca gerçekleştirilecek.

TDV Genel Müdür Yardımcısı Yasin Uğraş, vakıf olarak Türkiye'de 3 bin 421 ve 25 ülkede de yaklaşık 50 caminin yapımına öncülük ettiklerini söyledi.
 
Halen ABD, Kazakistan, Kırgızistan, Filipinler, Rusya, Belarus, Haiti, Somali ve KKTC'de cami inşaatlarının devam ettiğini belirten Uğraş, İngiltere, Macaristan, Kosova, Kazakistan, Filipinler, Kırım ve Arnavutluk gibi ülkelerde de projelendirme ve yer tahsisi işlemlerinin sürdüğünü kaydetti.
 
Uğraş, Rusya Dini İdaresi tarafından Moskova'da inşa ettirilen Merkez Cami'nin ince işçilikleri ve iç dekorasyonunun da vakıf tarafından gerçekleştirileceğini vurgulayarak, "Hüsn-i hatlar ve kalem işi nakışlar, ince işçilikleri ve iç dekorasyonu vakfımız tarafından yapılacak. Ayrıca caminin minber, mihrap, çini ve avizelerin yanı sıra halısını da karşılayacağız" dedi.
 
Özel tasarımlı çini çalışmaları uygulanacak
 
Mihrabı, Marmara mermerinden özel tasarımlı, çevresi kuşak yazılı, nakış ve hatları oymalı kabartma tekniğinde yapacaklarını anlatan Uğraş, şöyle konuştu:
 
"Mihrap Türkiye'de yapılıp, orada monte edilecek. Camide alt kotlarda nakışlı pano ve yazı kuşaklarında taş çini diye adlandırılan (klasik İznik hamurlu ) özel tasarımlı çini çalışmaları uygulayacağız. Cami içi askılı aydınlatmada cami estetiğine uygun klasik avizelere yer vereceğiz. Cami tabanında ve mahfil katlarında kullanılacak özel tasarımlı 20 milimetre kalınlığında 6 bin metrekare halı sereceğiz. Cami giriş kapılarını da caminin manevi atmosferini ve güzelliğini yansıtacak tarzda yapacağız."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.