Diyanet, kanunla çelişiyor diye faizin haram olduğunu söylemesin mi?

Diyanet, kanunla çelişiyor diye faizin haram olduğunu söylemesin mi?

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanetin fetvalarla ilgili hazırladığı genelge ile telefonda fetva döneminin kapandığını, sorulara yazılı olarak cevap verileceğini açıkladı. Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığında gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.

"Çok büyük haksızlığa uğruyor"

Din İşleri Yüksek Kurulunun, Türkiye'de din konusunda bilgi ve birikim bakımından çok saygın insanlarından oluştuğunu belirten Bozdağ, "Gerçekten çok derinlikli araştırmalar üzerine fetva veriliyor. Yani basında yer alan bu eleştirileri ben hak ettiklerini hiç düşünmüyorum. Gerçekten çok büyük bir haksızlığa uğruyorlar." dedi.

"Size, 'Kur'an'da veya İslam'da bu konu nedir?' diye sorulduğunda, siz elbette Kur'an'a ve İslam'a göre cevap vereceksiniz. Burası da onu yapıyor" ifadesini kullanın Bozdağ, şöyle konuştu:

"Kur'an'a ve İslam'a göre verilen cevap sizin hoşunuza gitmeyebilir. Veya bir başkası onu eleştirebilir veya bir kanunla bu çelişebilir. Yani Diyanet kanunla çelişiyor diye dinin kuralını açıklamamazlık yapamaz. Biri sorsa Diyanete 'Faiz haram mıdır, helal midir?' diye, ne diyecek Diyanet? Kanunlarımıza göre bunlar yapılıyor, yasal. Bankalar çalışıyor. Ne diyecek? Adam, 'Yahu nasıl der?' diyor. Pozitif hukuka göre sormuyor, Kur'an'a ve sünnete göre soruyor. O zaman Kur'an ve sünnete göre cevap verecek. Elma ile armudu birbirine karıştırdığımızda bu sefer Diyanet doğru konularda, kendi temel konularında bile ağzını açamaz hale geliyor."

"Diyanet ak sütün içindeki ak kılı herkesten önce fark etmeli"

Bozdağ, Diyanetin fetvalar konusunda yeni bir genelge hazırladığını belirterek, "Artık telefonla arayanlara telefonda fetva verilmesi dönemi kapanıyor. Diyanet, 'Alo Fetva' hattını arayanların sorularını alacak, ancak bu sorulara cevaplar yazılı olarak verilecek. Yazılı cevaplarda da ilçedeyse ilçe müftüsünün, ildeyse il müftüsünün, Diyanette ise Din İşleri Yüksek Kurulunun onayı olacaktır." dedi.

FETÖ ve diğer terör örgütlerine ilişkin de Diyanetin bundan sonra daha aktif rol alacağını dile getiren Bozdağ, Diyanetin ak sütün içindeki ak kılı herkesten önce görerek başkalarına da fark ettirmesi gerektiğini vurguladı.

Gelecek günlerde kadın akademisyenlerle de bir araya geleceğini, kadın ve dini konular üzerindeki çalışmaların daha görünür hale getirilmesi konusunda büyük bir etkinlik ortaya konulacağını aktaran Bozdağ, ilahiyat fakültelerinde kadın akademisyenlerin sayısının artması temennisinde bulundu. AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum