Diyanet, Avrupa'da İslam için kolları sıvadı

Diyanet, Avrupa'da İslam için kolları sıvadı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez Hırvatistan Müftüsü Aziz Hasonoviç ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez Türkiye’de gerçekleşen bu buluşmanın önemine vurgu yaparak Balkanlarda her ülkede dini kuruluşlarda zaman zaman sorunlar çıktığını, Hırvatistan'da İslam Birliği'nin birlik ve huzur içerisinde bütün bu hizmetleri yürütmesinden büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Hırvatistan'da yapılacak projelere her türlü desteği vereceklerini dile getiren Başkan Görmez, 6 ayda bir Balkan müftüleriyle toplantı yaptıklarını ve yeni toplantının Zagreb'de düzenlenmesinden mutluluk duyacaklarını bildirdi. Başkan Görmez, Avrupa Birliği nezdinde diğer dinlerin teşkilatlarının var olduğunu ancak İslam'ı ve Müslümanları temsil eden bir kuruluşun olmayışının eksikliğini hissettiklerini ifade ederek ”İslam'ı ve Müslümanları temsil eden bir üst kuruluşun Brüksel'de oluşması son derece önem arz ediyor” diye konuştu.

Katoliklerin, Protestanların ve Yahudilerin kurdukları üst kuruluşlarla, kendi dinleriyle ilgili dünyadaki gelişmeler konusunda AB parlamenterlerine sürekli bilgi vererek sorunların çözümü için telkinlerde bulunduklarını anlatan Başkan Görmez şöyle devam etti:

“Aynı şekilde İslam'ı ve Müslümanları temsil eden bir üst kuruluşun Brüksel'de oluşması son derece önem arz ediyor. Bizim öteden beri böyle bir çalışmamız var. Gerek Avrasya İslam Şurası üyeleri olarak gerekse bütün Balkanlardaki müftülerle birlikte İslam'ı ve Müslümanları temsil eden bir üst kuruluşun Brüksel'de oluşması için çabalarımız olacak.”

Konuyla ilgili daha önce “Avrupa İslam Dini Kurumlar Birliği” şeklinde bir müracaat olduğunu hatırlatan Başkan Görmez, bazı hukuki sorunlar yaşanması nedeniyle bunun gerçekleşmediğini söyledi. Başkan Görmez, “Ama şimdi o hukuk konularını da aşmak üzereyiz. Belki Zagreb'de yapacağımız toplantının birinci gündem maddesi bu olabilir mesela” ifadelerini kullandı.

Hırvatistan Müftüsü Aziz Hasonoviç de ziyaretten büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek Hırvatistan'da yapılan çalışmalar ve kardeş şehir Amasya'ya yaptıkları ziyaret hakkında Diyanet İşleri Başkanı Görmez’e bilgi verdi.

Osmanlı’nın torunlarıyız…

Hırvatistan'da nüfusun yüzde 1,8'inin Müslüman olduğunu belirten Hasonoviç, kendilerinin Hırvatistan'da 500 yıl kalan Osmanlı Devleti'nin torunları olduğunu kaydetti. Hırvatistan'da Müslümanların rahat bir şekilde yaşadıklarını anlatan Hasonoviç, kendisini ziyarete gelen Müslümanların Brüksel'de büro açmak istediklerini söylediklerini ve yardım talep ettiklerini dile getirdi.

Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşme basına kapalı olarak devam etti.

Diyanet.gov