Diyabette iyi diş bakımı önemli

Diyabette iyi diş bakımı önemli

Doç. Dr. Ali Çağın Yücel, Şeker hastalarında vücut direnci düşük olduğu için diş eti hastalıklarına daha sık rastlandığını belirtti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Çağın Yücel, diyabet hastalarında diş ve ağız bakımına önem verilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabetlilerin ağız sağlığının da hastalık nedeniyle olumsuz etkilendiğini söyledi.

Diyabet hastalarında tükürükteki şeker oranının yüksek olduğunu aktaran Yücel, bu rahatsızlığı bulunanların ana ve ara öğünlerin ardından mutlaka ağız ile diş bakımını yapmaları gerektiğini vurguladı.

Diyabetlilerin vücut direncinin de düşük olduğuna dikkati çeken Yücel, "Şeker hastalarında vücut direnci düşük olduğu için diş eti hastalıklarına daha sık rastlanıyor. Bu hastalarda tükürükteki şeker oranının normale göre iki kat fazla olması nedeniyle ağız içinde hastalığa bağlı bakteriler, çürükler ve diş eti hastalıkları çoğalıyor. Bu nedenle şeker hastalarının ağız ve diş eti bakımına daha fazla önem vermeleri gerekir" dedi.

Yücel, yüksek kan şekeri seviyesinin kan damarlarında kalınlaşmaya ve tıkanmaya yol açtığını, bu durumun da kan damarlarının oksijen taşıma ve metabolizma artıklarını dokudan uzaklaştırmasını güçleştirdiği için önce diş etlerinde, sonra da dişi tutan sert dokularda hastalık yaptığını dile getirdi. Yücel şunları söyledi:

"Kontrol edilmezse bir süre sonra diş sallanır ve düşer. Ağız ortamında sürekli yüksek miktarda şeker bulunması, bakterilerin kolayca üremesine neden olur. Bu bakteriler sadece diş etlerini ve dişi tutan sert dokuları değil, aynı zamanda genel sağlığı da tehdit eder. Şeker hastalarında diş eti iltihabına karşı zamanında önlem alınmazsa ciddi sonuçlara yol açabilir. Ağızdaki enfeksiyonlar şeker kontrolünü güçleştirir.

Yücel, şeker hastalarının yılda en az iki defa ağız bakımı yaptırması gerektiğini ifade ederek, ihmal edilen ağız ve diş bakımının diş kayıplarına neden olacağını sözlerine ekledi.

AA
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.