Diyabette hedef organ: Kalp

Diyabette hedef organ: Kalp

İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Haluk Sargın: Diyabet kan şekerimizin uzun süreli yüksek olması halidir.

Bir şeker metabolizması hastalığıdır. Yüksek kan şekeri ile seyreden diyabetin hedef organlarının başında kalbimiz ve damar sistemimiz gelir. Damar yapısını belli bir süreç sonunda tahrip eder , bozar, göz, sinir ve böbrek hastalıklarına, kalp krizi ve inmeye sebebiyet verir.
 
Tedavi edilmeyen ya da kötü kontrollü diyabet vakalarında vücudumuza hayat sağlayan kalp damar sistemimiz ciddi zarar görmekte ve faturası ağır gelmekte, çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olmakta kan şekerinin uzun süre yüksek kalması orta ve uzun vadede damar tıkanıklıklarına sebep olmaktadır. Kan şekerinin yüksekliği kan yağ oranlarının yükselmesine sebep olmaktadır. Damar çeperi içinde plaklar oluşturmakta tedrici tıkanmaya kadar gitmektedir.

Damarlar tıkanınca çok ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalırız. Bunun neticesinde hayata mal olan komplikasyonlar oluşmakta çoğu zaman bunların telafisi mümkün olmamaktadır.

Göğüs Ağrısı

Çoğunlukla ağrı göğüs, kol, omuz,sırt ve çeneye vurabilir. İstirahatte veya egzersizde gelebilir. Hasta çoğunlukla kendini halsiz hisseder. Eğer gerekli önlemler alınmaz ise ağrılar sıklaşır ve enfarktüsle neticelenir.

Bazı hastalarda diyabet kalp sinirlerinde hasara neden olduğu için ağrı hissedilmez. Ağrısız kalp krizleri yaşanabilir ve çoğu zaman vahim tablolar oluşturur!

Burada en korkulan durum kalp krizidir. Kalbi besleyen damarlardan biri yada bir kaçı tıkanabilir. Kalbin o bölümüne yeterli kan gitmez, kalbin o bölümü beslenemez ve kalp kasılma vasfını o bölgede kaybeder veya asgariye iner.

Kalp krizi esnasında şiddetli ağrı (kol,sırt,çene ,boyun ve sol omuza yayılır)bulantı, hazımsızlık, aşırı halsizlik , terleme ve baş dönmesi ortaya çıkar. Bunların bir kaçı veya hepsi bir arada olabilir.

Diyabette görülen diğer bir kalp damar hastalığı 'inme'dir. Bu durum ortaya çıktığında beyne giden damarlardan biri tıkanır ve beslenemeyen beyin bölgesinde telafisi mümkün olamayan sonuçlara sebebiyet veren beyin enfarktüslerine sebep olur.

Diyabetik hastaların çoğunda karşılaştığımız hipertansiyon rahatsızlığı da; diyabet sürecinde damarların yapısal bozukluğu sonucu daralması esnekliğini kaybetmesi, damar içi basıncın artması hipertansiyon oluşumunun zeminini oluşturur.

Gerek diyabetin gerek damar yapısı bozukluğu sonucu oluşan hipertansiyonun hedef organları kalp, böbrekler ve gözdür. Bütün komplikasyonlar bu organlardan kaynaklanır.

Tansiyonu yüksek olan diyabetik hastaları neler yapmalı?

-Daha çok sebze ve meyve yemeli

-Tuzu azaltmalı

-Fazla kilolardan kurtulmalı

-Fiziksel aktiviteleri arttırılmalı

-Sigara kullanıyorsa terketmeli

-Alkolü azaltmalı mümkünse kesmeli

Yine diyabetik hastalarda sıkça karşılaştığımız komplikasyonlardan biri de bacak ve ayaklardaki damar tıkanıklıklarıdır. Bilhassa bu tabloyu diyabetin kötü kontrollü hasta gruplarında görürüz.

Damar hastalığını önlemek yada kontrol altına almak için neler yapmalıyız?

-Sigara terkedilmeli

-Kan şekeri ve tansiyon kontrol altına alınmalı

-Kan yağları ilaçlarla kontrol altında tutulmalı

-Düzenli egzersiz yapılmalı

-Doktor uygun görürse aspirin kan sulandırıcı olarak başlanmalı

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.