Diyabete bağlı hastalıkların maliyetlerinde artış

Diyabete bağlı hastalıkların maliyetlerinde artış

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp, diyabet komplikasyonlarının tedavi maliyetini yaklaşık 5 kat artırdığını söyledi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp, "Diyabet ile ilgili harcamaların yüzde 73,5'ini diyabetten kaynaklanan komplikasyonlar ve diğer hastalıklar oluşturuyor" dedi.
 
Gökalp, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin görülme sıklığının her geçen gün arttığını, bunun artık ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.
Diyabetin tıbbi bir sorun olmanın ötesinde, küresel bir sorun haline geldiğini belirten Gökalp, dünya genelinde 3.2 milyar olan yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 8,4'ünün diyabet hastası olduğunu bildirdi.
 
"1 milyon 902 bin 578 kişi obezite tanısı aldı"
 
Gökalp, Türkiye'nin son 10 yılda ekonomik büyüme gösterdiğini vurgulayarak, bunun da yaşam tarzında önemli değişikliklere yol açtığını söyledi. Bu değişikliklerin, diyabetin yanında bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar açısından da önemli bir risk faktörü oluşturduğunun altını çizen Gökalp, şunları kaydetti:
"Örneğin, fazla kilolu ve obez bireylerin sayısındaki artış, diyabet sorununu daha da büyütmektedir. Kurumumuz verileri üzerinde yapılan çalışmalarda, 1 milyon 902 bin 578 obezite tanısı almış hastanın olduğu görülmüştür.
Obezite tanısı almış hastaların aynı zamanda yüzde 33'ünün tip 2 diyabet hastası, yüzde 25'inin hipertansiyon hastası ve yüzde 7'sinin ise kalp damar hastası olduğu görülmüştür."
"Hastaların yaklaşık yarısı farkında değil"
 
Gökalp, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile geniş kapsamlı ve etkileyici bir reform süreci gerçekleştirildiğini belirterek, bu kapsamda sağlık sigortası kapsamının genişlediğini ve sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştığı kaydetti.
Bu gelişmelerle birlikte diyabet tedavisi ve bakım hizmetleri ile ilgili maliyetlerin arttığına dikkati çeken Gökalp, geciken teşhis ile yetersiz tedavinin, ciddi ve maliyeti yüksek komplikasyonlara neden olduğunu söyledi. Gökalp, "Diyabet hastalarının ne yazık ki yüzde 45'inin hastalıklarının farkında olmaması, beraberinde komplikasyon görülme sıklığını artırmaktadır. Bu durum sağlık harcamalarının artışına neden olmaktadır" diye konuştu.
Hastalar yakın takipte
 
Gökalp, "Diyabet ve diyabetle ilişkili diğer hastalıkların sağlık harcamaları içinde yüzde 23 gibi büyük bir orana sahip olduğu görülmüştür. Bu oranın büyük olması sadece diyabetin değil, diyabetin komplikasyonlarının da yüksek maliyetli olmasından kaynaklanmaktadır" açıklamasında bulundu.
Diyabet ve diyabetle ilişkili hastalıklarının SGK'ya maliyetinin 10 milyar TL olduğunu anlatan Gökalp, şu bilgilere yer verdi:
"Yaklaşık 2 milyar 642 milyon 720 bin TL olan diyabetin direkt maliyetinin, 1 milyar 557 milyon 780 bin TL'si tedavi maliyeti, 1 milyar 84 milyon 940 bin TL'si ise ilaç maliyeti olmuştur.
Diyabet ile ilgili harcamaların yüzde 73,5'ini diyabetten kaynaklanan komplikasyonlar ve diğer hastalıklar oluşturmaktadır. Diyabetle ilişkili hastalıklar ve komplikasyonların maliyetlerinin dağılımı incelendiğinde, yüzde 28 kalp ve damar hastalıkları, yüzde 16 diyabetik ayak, yüzde 9 sinir sistemi hastalıkları, yüzde 5 göz hastalıkları, yüzde 12'si böbrek ve yüzde 30 diğer hastalıklar şeklindedir."
Gökalp, diyabet komplikasyonlarının tedavi ve sağlık hizmeti maliyetlerinin, tek başına diyabet tedavisinden beş kat fazla olabileceğini gösterdiğini söyledi.
İş yerinde devamsızlık, verimlilikte düşüş, engellilik nedeniyle çalışamama veya erken ölüm nedeniyle iş gücü kaybının da diyabetle ilişkili dolaylı maliyetler olduğuna dikkati çeken Gökalp, bu nedenlerden ötürü diyabetle mücadele edilmesi, farkındalığın artırılması, hasta eğitimlerine özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.