Diyabet hastalarına böbrek hasarı uyarısı

Diyabet hastalarına böbrek hasarı uyarısı

Medical Park Elazığ Hastanesi'nde görevli üroloji uzmanı Op. Dr. Veysel Yüzgeç, diyabetin böbrekte yol açtığı hasarlar ve tedavi yöntemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Diyabetin, Avrupa ve Amerika'da son dönem böbrek hastalığının en sık nedeni olarak yer aldığını belirten Op. Dr. Yüzgeç, Türkiye'de de diyabete bağlı böbrek hastalığının son dönem böbrek yetersizliğinin nedeni olarak ön plana çıktığını dile getirdi.

Op. Dr. Yüzgeç, “Hem tip 1 hem de tip 2 diyabetli hastaların yüzde 20-30'unda böbrekte problem geliştiği belirlendi. Diyabetik nefropatide, yani diyabete bağlı böbrek hastalığında idrarda protein kaçağı, vücutta şişlik, tansiyon yüksekliği ve böbrek yetersizliği görülür. Ancak bu belirti ve şikâyetler son dönemlerde ortaya çıkar. Hastalık çok uzun süre sessiz seyreder.
Diyabete bağlı böbrek hasarını erken evrede yakalamak için mikroalbuminüri denen özel bir idrar tetkikini yılda 1-2 kez mutlaka yaptırmak gerekiyor. Ayrıca diyabetli hastalarda böbrek hasarının engellenmesi için en az kan şekeri kadar kan basıncının da normal düzeylerde tutulması gerekiyor. Sigaranın bıraktırılması, vücut ağırlığının kontrolü, fiziksel aktivitenin sağlanması en az ilaç tedavisi kadar önemlidir. Ayrıca gereğinde yiyeceklerle alınan protein miktarının kısıtlanması ise diğer bir tedavi yaklaşımları arasında bulunuyor. Ancak diyabet hastasında ilerlemiş böbrek yetersizliği varsa diyaliz ve böbrek transplantasyon tedavisi uygulanıyor” dedi.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.