Diyabet hastaları dikkat!

Diyabet hastaları dikkat!

Diyabet nedeniyle dünyada her yıl 1 milyon kişi ayağını kaybediyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Saltoğlu, diyabet nedeniyle dünyada 30 saniyede bir olmak üzere yaklaşık her yıl 1 milyon kişinin ayağını kaybettiğini söyledi.

Antalya’da düzenlenen "Hastane İnfeksiyonları Kongresi'nde" konuşma yapan Prof. Dr. Neşe Saltoğlu, Türkiye'de yapılan araştırmalara göre 6,5 milyon diyabetli hasta olduğunu söyledi. Diyabet hasta sayısının her geçen gün arttığını belirten Saltoğlu, hastaların bir çoğunun diyabet hastalıklarının farkında olmadıklarını ifade etti.

Saltoğlu, diyabetli her 6 hastadan birinde ayak ülserinin oluştuğunu, ülserin ardından hastaların yüzde 40-60'ında enfeksiyonların geliştiğini dile getirerek, bu durumun iş gücü kaybı, sakatlık ve psikososyal travmaya sebebiyet verdiğini belirtti.

Bazı hastaların diyabetik yaralardan kaynaklı sadece ayaklarını değil yaşamını da kaybettiğini belirten Saltoğlu, "Diyabet nedeniyle dünyada 30 saniyede bir olmak üzere yaklaşık her yıl 1 milyon kişi ayağını kaybediyor. Hastalarda enfeksiyon varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Ayağı yaralardan
kurtarmak önemli. Bunun için de hasta yanlış ayakkabı giymemeli, yara ayağının üzerine basarak yürümemelidir. Diyabetik ayak enfeksiyonunda ayak kayıplarını önlemek için, etkin tedavi, uygun yara bakımı ve metabolik kontrol uygulamak gerekmektedir." dedi.

Evde bakım olanağı olmayan, ayakta tedavi ile iyileşmeyen ve şiddetli enfeksiyonlu hastaların, hastanede tedavi altında tutulması gerektiğini vurgulayan Saltoğlu, hastanın kondisyonunun düzenlenip, herhangi bir acil gereksinime ihtiyaç duymadan taburcu edilmesi gerektiğini belirtti.

Hekimler olarak en çok sorun yaşadıkları konulardan birinin hastaların antibiyotik tedavi süreleri olduğunun altını çizen Saltoğlu, "Genellikle cerrahi bilimler, antibiyotik tedavisinin yaranın iyileşmesine kadar devam etmesini istiyorlar. Oysa bizim için süre antibiyotik tedavi enfeksiyonun iyileşmesine kadardır. Yaranın iyileşmesi haftaları ayları bulabildiği için bu son derece sıkıntılı bir durum. Yumuşak dokuda iki, orta şiddetli dokuda üç, tam şiddetli dokuda ise dört haftaya kadar tedavi süresi uzamaktadır." diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.