Diş taşı temizliğinin diş ve diş eti sağlığına zararı yok

Diş taşı temizliğinin diş ve diş eti sağlığına zararı yok

Diş taşı temizliğinin diş ve diş eti sağlığına zararı yok

 
Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Periodontoloji Uz. Dr. Ahmet Mert Nalbantoğlu, belirli aralıklara diş hekimi tarafından yapılan diş taşı temizliğinin diş sağlığı ya da diş eti sağlığı için zararlı bir etki oluşturmadığını belirterek, "Eğer diş fırçalama sırasında kanama oluyorsa bu sağlıksız diş etleri demektir. Mutlaka diş hekimine muayene olunmalıdır." dedi.
 
Periondotoloji uzmanı Dr. Ahmet Mert Nalbantoğlu, diş eti hastalıklarının bakteriyel diş plağı adı verilen dişlerin üzerinde biriken yapışkan ve renksiz tabakadan dolayı oluştuğunu ve bu tabakanın birikmesiyle dişte yıkıma neden olacağını söyledi. Diş eti hastalıklarından korunmak için diş üzerinde oluşan plağın günlük olarak temizlenmesi gerektiğini ifade eden Nalbantoğlu, "Dişte oluşan plak günlük diş bakımıyla dişlerden uzaklaştırılmazsa diş taşı veya tartar olarak bilinen yapıya dönüşür. Plaktan dişe geçen zararlı ürünler diş etinde imitasyona neden olur, diş etini dişe bağlayan lifler yıkıma başlar, diş eti dişten uzaklaşır. Böylece bakterilerin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylaşır. Bakteriler derine doğru ilerledikçe dişi destekleyen kemiklerde hasar görülmeye başlanır. Tedavi edilmezse dişler sallanır ve çekilmesi gerekebilir." dedi.
 
Kırmızı, şiş ve hassas dişetleri, diş fırçalamada kanayan diş etleri, dişlerden kolayca ayrılan dişetleri, dişler arasında aralıkların oluşması, sürekli kötü ağız kokusu gibi durumların dişeti hastalıklarının belirtileri olarak karşılarına çıktığını vurgulayan Nalbantoğlu, diş eti hastalığının iki şekilde sınıflandırılabileceğini söyledi. "İltihaplı dokuların sadece dişetinde görülmesi olan Gingivitis kemikte henüz yıkım oluşturmayan kısımdır. Hasta dişlerini günde 2 ya da 3 defa fırçalıyor olsa da plağı yeterince uzaklaştıramıyorsa etkin fırçalamamış olur. İlk bulgusu dişetindeki kanamadır. Elma gibi sert meyveleri ısırarak yerken kanama görülebilir. Yada sabah yastıkta kan lekesi görülüyorsa hasta mutlaka diş hekimine muayene olmalıdır. İltihaplı dokuların hem dişetinde hem de dişleri saran kemikte görülmesi ise Periodontitistir. Periodantitis de ise hasta dişetinde oluşan kanamaları önemsemez ve kanama üzerinden belli bir süre geçer. Hastada çiğneme fonksiyonlarında bozukluklar başlar. Dişi saran sert dokularda yıkım başladığı için dişlerde sallanmalar görülür. Sonunda dişler ileri periodontal tedavilerle (cerrahi işlemler) ağızda tutulmaya çalışılır ya da tedavi edilemeyecek düzeyde kayıplar varsa çekimli tedaviler uygulanır." diye konuştu.
 
Gargara yapmanın, kekik suyu sürmenin, kutu kutu antibiyotik içmenin dişetlerindeki kanamayı geçirmeyeceğini anlatan Nalbantoğlu şunları kaydetti: "Dişhekimi tarafından mekanik olarak yapılan diş taşı temizliğinin ve hasta tarafından yapılan diş fırçalama işleminin yerini gargara gibi, kekik suyu gibi şeyler tutmaz. Belirli aralıklara diş hekimi tarafından yapılan diş taşı temizliği diş sağlığı yada dişeti sağlığı için zararlı bir etki oluşturmaz, hiçbir zaman dişlerinizin dökülmesine sebep olmaz. Eğer diş fırçalama sırasında kanama oluyorsa bu sağlıksız dişetleri demektir. Mutlaka diş hekimine muayene olunmalıdır."
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.