Diş plakları çene kaymasına neden oluyor

Diş plakları çene kaymasına neden oluyor

Diş sıkma toplumumuzda yüzde 50 oranında görülmeye başladı. Bu sorunu yaşayanlara genelde gece yatarken kullanması için diş plağı veriliyor.

Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, toplumda yüzde 50-60 oranında görülmeye başladığını bildirdiği diş sıkma problemlerine yönelik hastalara diş plağı verildiğini, bu plakların "çene kaymalarına neden olduğunu" söyledi.

Prof. Dr. Uysal, insanların günün stresini, sıkıntısını geceleri dişlerinden çıkardığını, çene kaslarının istem dışı kasıldığını, bilinçsiz olarak diş sıkma, gıcırdatma gibi sorunların yaşandığını belirtti.
Kişinin sabah uyandığında çene, baş bölgelerinde şiddetli ağrı hissettiğini ifade eden Uysal, "Diş sıkma toplumumuzda yüzde 50-60 oranında görülmeye başladı. Bugünlerde bu şikayetten dolayı o kadar çok gelen var ki biz de bu kişilerin problemlerine çözüm bulmaya çalışıyoruz" dedi.
Normalde ağızın kapanışının uyumlu olduğunu, dişlerin iyi bir şekilde arka bölgelerle kapanışa geçtiğini ifade eden Uysal, bu tür şikayetleri olanların teşhis ve tedavisinin yapılarak problemin kaynağına ulaşılmasının gerektiğini ifade etti.
"Diş plakları masum değil"

Prof. Dr. Tancan Uysal, şöyle konuştu:

"Bu sorunu yaşayanlara genelde gece yatarken kullanması için şeffaf diş plağı veriliyor. Bunlar sert, yumuşak olabiliyor. 1,2,3 milimetre kalınlıkta olabiliyor. Hastanın ölçüsü alındıktan sonra hazırlanan modellerin üzerine gece plakları hazırlanıyor ve hastalara teslim ediliyor. Bununla tedavi olmalarını bekliyoruz. Kronik ağrılara yönelik de bir takım kas gevşeticileri kullanmalarını öneriyoruz. Bir süre sonra problemin azaldığına şahit oluyoruz. Ama bu yine bir şekilde stresle, problemle öğrencilerin ders dönemleriyle erkeklerin iş problemleri nedeniyle aynı sıkıntılar nüksedebiliyor.
Hangi diş hekimine 'Diş sıkma problemim var' dense teşhis, tedavi yapılmadan ölçü alınıp diş plağı veriliyor. Gece plakları o kadar da masum değiller. Geceleri yatarken diş sıkma problemi olanların yüzde 50'si şeffaf plaklar kullanıyor. Kaslar artık buna uyum sağlıyor. Hastalar normalde dişlerini çok güzel kapatırken diş plağı kullanımıyla ağız tam kapanmıyor, dişler arasında mesafe oluşuyor, kaslar gevşiyor, çene 5-10 milimetre geriye gitmeye başlıyor. Ondan sonra da karşımıza çok travmatik problemli ağızlar çıkıyor. Hasta bunu bilmiyor tabi. 'Bunu kullandım dişlerim kötü hale geldi' diyor. Belki kas gevşetici, belki uygulanacak bir takım apareylerle, ortodontik tedaviyle giderilebilecek sorun bu aşamaya gelmiş oluyor."

Kaynak : AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.