Diş kayıplarının en büyük nedeni diş eti iltihapları

Diş kayıplarının en büyük nedeni diş eti iltihapları

Diş eti hastalıkları olarak bilinen 'periodontal hastalıklar' toplumda en sık rastlanan sağlık sorunları arasında yer alıyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Diş eti Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülin Seymen, "Diş eti ve dişleri destekleyen dokuları etkileyen iltihabi hastalıklar şeklinde kendini gösteren diş eti hastalıkları, erişkinlerdeki diş kayıplarının yüzde 70'inden sorumludur. Dişeti hastalığının ağrısız ve yavaş seyirli olması erken dönemde fark edilmesini zorlaştırır. Düzenli gidilen hekim kontrolleriyle diş eti hastalıklarının sebep olduğu diş kayıplarının önüne geçilebilecek" dedi.

Diş ve diş eti doğru bir şekilde temizlenmediğinde mikrobiyal dental plağa tutunmuş olan bakteriler dişeti iltihabına neden olur. Sıklıkla dişeti iltihabı olan kişiler ağrı duymadıkları için kontrol gerekliliği duymuyor. Ağız ve diş sağlığı kontrolü için ağrı olmasını beklemenin dişeti hastalığının teşhisinde geç kalınmasına neden olabileceğini belirten Gülin Seymen, belirti vermeden ilerleyen ve bu yüzden erken dönemde tedavisine başlanamayan dişeti hastalıklarının dişeti ile sınırlı kalmayıp çene kemiğini de etkileyerek diş kayıplarına sebep olduğunu söyledi. Diş hekimliğinin günümüzdeki amacının sadece hastalıkları ortadan kaldırmak değil aynı zamanda fonksiyon ve estetiği de sağlayarak hastanın yaşam kalitesine katkı sağlamak olduğunu vurgulayan Seymen, dişeti hastalığı sebebiyle kaybolan dokunun yeniden elde edilmesi, fonksiyonel ve kalıcı bir diş dizisinin ve kolayca temizlenebilen bir ortamın sağlanmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Fırçalama esnasında dişetinde meydana gelen kanamalar sağlıksız bir dişetini işaret ediyor. Sağlıklı dişetinin soluk pembe ve sıkı kıvamlı olması gerektiğini belirten Dişeti Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülin Seymen sağlıklı dişetlerinde fırçalama sırasında kanama meydana gelmediğinin altını çizdi. Dişeti kanamasının sıklıkla iltihabi bir durumun göstergesi olduğunu belirten Dr. Seymen, iltihaplı dişetinin kırmızı, parlak ve şiş göründüğünü ifade etti.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.