Diş kalp krizi geçirtebilir

Diş kalp krizi geçirtebilir

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, diş çürüğünün dünya genelinde nezleden sonra rastlanılan en yaygın ikinci hastalık olduğunu belirtti.

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, diş çürüğünün dünya genelinde nezleden sonra rastlanılan en yaygın ikinci hastalık olduğunu belirterek, 'Ağız enfeksiyonları ve diş eti hastalıkları, ülserden kalp krizine, zatürreden kansere kadar birçok hastalığın sebebi olabiliyor' ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Yücel, yaptığı yazılı açıklamada, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları yüzünden dünya nüfusunun yüzde 90'ının risk altında olduğunu ifade etti. Yücel, Dünya Dişhekimleri Birliği'nin (FDI) bu riski kontrol altına almak ve konuyla ilgili toplumsal bilinci arttırmak amacıyla bu yıl 20 Mart'ı 'Dünya Oral Sağlık Günü' ilan ettiğini hatırlattı.

İyi bir ağız sağlığının en temel insan hakkı olduğunu vurgulayan Yücel, şunları kaydetti:

'Diş çürüğü, dünya genelinde nezleden sonra rastlanılan en yaygın ikinci hastalık. Ağız enfeksiyonları ve diş eti hastalıkları, ülserden kalp krizine, zatürreden kansere kadar birçok hastalığın sebebi olabiliyor. Ağız hastalıklarının başında gelen diş çürüğü, engellenebilir ve yönetilebilir bir hastalık.'

Taner Yücel, ağız ve diş sağlığını korumanın, genel sağlığın korunmasının en önemli koşullarından biri olduğunu belirterek, ağız kanserlerinin en sık görülen kanser türleri arasında ilk 10'da yer aldığını, tütün ve alkol tüketiminin hastalığı tetiklediğini kaydetti.

Prof. Dr. Yücel, yarın FDI üyesi 150'den fazla ülkeyle Türkiye'de de 'Sağlıklı Yaşam İçin Sağlıklı Dişler' temasıyla ağız ve diş sağlığı bilincinin arttırılması için çeşitli etkinlikler ve çalışmalar yapılacağını bildirdi.

aa