Diş çürüğü çok küçük yaşlarda görülmeye başladı

Diş çürüğü çok küçük yaşlarda görülmeye başladı

Günümüzde diş çürüklerinin çok küçük yaşlarda bile sıklıkla görülmeye başladığı belirtildi. Uzmanlar, süt dişlerinin önemine dikkat çekerek mutlaka tedavi ettirilmesi uyarısında bulunuyor.

Halk arasında süt dişlerinin, "Nasılsa yerine yenisi gelecek, tedaviye gerek yok." düşüncesiyle ihmal edildiğini belirten Doruk Sağlık Grubu Pedodonti Uzmanı Dr. Esra Çakır, ebeveynleri, "Süt dişleri, çocuğun beslenmesinden konuşmasına, yüz estetiğinden alttan gelecek olan kalıcı dişe yer sağlamaya ve rehberlik etmeye kadar çeşitli faydalar sağlamaktadır." sözleriyle uyardı.
 
KALICI DİŞLER 6-7 YAŞLARDA ÇIKMAYA BAŞLIYOR
 
Dr. Çakır, süt dişlerinin hayatın ilk 6 ayında sürmeye başladığını hatırlatarak şu bilgileri verdi: "20 adet süt dişinin sürmesinin tamamlanması 30-36 ay arasını bulmaktadır. Kalıcı dişler ise 6-7 yaşlarında sürmeye başlamakta en son süt dişleri ise 12 yaş civarında yerini daimi dişlere bırakmaktadır. Bu nedenle hayatın büyüme gelişimdeki en önemli yıllarında süt dişleri çocuğun beslenmesinden konuşmasına, yüz estetiğinden alttan gelecek olan kalıcı dişe yer sağlamaya ve rehberlik etmeye kadar çeşitli faydalar sağlamaktadır. Hatta bazen genetik veya bir hastalık nedeniyle oluşan kalıcı diş eksikliklerinde sağlam süt dişleri ömür boyu ağızda kalıp kalıcı diş yerine estetik ve/ veya fonksiyonu sağlayabilmektedir."
 
Zamanında müdahale edilmeyen süt dişi çürüklerinin ileriki yıllarda kişilerde dişsel ortodontik sorunlara neden olabildiğini kaydeden Çakır, "Kalp, böbrek rahatsızlıkları gibi çeşitli hastalıklarda da hem süt hem kalıcı dişlerin çürüksüz olması büyük önem taşımaktadır." dedi.
 
DİŞ ÇÜRÜĞÜ GERİ DÖNÜŞÜMSÜZ BİR HASTALIKTIR
 
Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Günümüzde diş çürüğü çok küçük yaşlarda sıklıkla görülmeye başlamıştır. Diş çürüğü bulaşıcı, enfeksiyöz ve geri dönüşümsüz bir hastalıktır. Çok küçük yaşlarda çürükle karşılaşılması; çocukların beslenmesini ve hayat kalitesini etkilediği gibi, gerekli diş tedavisinin de klinikte yapılmasını engellemekte, bazı çocuklarda da diş tedavileri genel anestezi/sedasyon ile ancak tedavi edilebilmektedir. Çürük oluşmaması için tek ilaç etkin diş fırçalamak ve düzenli diş hekimi kontrolüdür. Çürük aktif bireylerde ve zayıf mine yapısına sahip kişilerde uygulanabilen diş hekiminizin önereceği pit-fissür örtücü ve fluor uygulama gibi çeşitli çürükten koruma yöntemleri de bulunmaktadır. Çürük dişin tedavisi için ise dişin durumuna göre dolgu, kanal tedavisi, çekim gibi işlemlerin yapılması gerekmektedir."
 
Diş fırçalamaya başlamak için 3-4 yaşın çok geç olduğunu belirten Çakır, ilk süt dişlerinin sürmesi ile 6 ay civarında diş temizliğine başlanmasını ve 1 yaşından sonra 6 ayda bir diş hekimi kontrolünün yapılmasının gerekliliğini sözlerine ekledi.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.