Diş ağrısı erken doğuma neden olabilir

Diş ağrısı erken doğuma neden olabilir

Kötü ağız hijyeninin, bireylerde kardiyovasküler sorunlar, osteoporoz, üst solunum yolları enfeksiyonları, diyabet ve endokardit riskini; gebelerde ise düşük doğum ağırlığı ve erken doğum riskini arttıracağı belirtildi.

Dt. Alper Karabağ, ağız ve diş sağlığına yönelik açıklamalarda bulundu. Ağız ve diş sağlığının yaşamsal fonksiyonların ve yaşam kalitesinin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu ifade eden Karabağ, "Ağzımız vücudumuzun giriş kapısıdır. Özellikle sindirim sisteminin düzgün çalışması besinlerin sindirime hazır hale getirildikten sonra yutulması ile mümkündür. Dişlerin eksikliğinde çiğneme yeterince yapılamaz. Dişler ve çevre dokulardaki problemler konuşmayı güçleştirir ve estetik sorunlara yol açabilir" dedi.
 
Genel sağlıkla ağız diş sağlığının birbirini etkileyen faktörler olduğunu ifade eden Karabağ, şunları söyledi: "Bazı durumlarda mevcut hastalık ağız diş sağlığını bozabilir. Yapılan araştırmalar kötü ağız hijyeninin, bireylerde kardiyovasküler sorunlar, osteoporoz, üst solunum yolları enfeksiyonları, diyabet ve endokardit riskini, gebelerde ise düşük doğum ağırlığı ve erken doğum riskini arttırdığını göstermiştir."
 
En sık görülen ağız ve diş sağlığı sorunlarının diş çürükleri ve diş eti hastalıkları olduğunu kaydeden Karabağ, hastalıkların oluşması sürecinde dişlerin yapısı, dizilimleri, tükrüğün yapısı ve akış hızı, beslenme tarzı ve ağız bakım alışkanlıkları gibi kişiye ait özellikler rol oynadığını belirtti.
 
Diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının temel nedeninin kötü ağız hijyeni olduğunu aktaran Karabağ, şöyle devam etti: "Bu hastalıklar diş ve çevre dokuların doğru bir yöntemle ve düzenli olarak fırçalanması, doğru diş ipi kullanımı, sağlıklı beslenmenin düzenlenmesi, düzenli diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması ile önlenebilir. Diş minesinin güçlenmesi amacıyla dişlerin florlanması veya diş hekiminin önereceği diğer koruyucu uygulamalar ihmal edilmemelidir. Düzenli diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır. Ağız ve dişlerin zaman zaman kişinin kendisi tarafından aynaya bakarak kontrolü yapılmalı, 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmeli, tedavi gerektiren ağız ve diş sağlığı sorunları diş hekiminin belirlediği tedavi programına uyularak çözümlenmelidir. Kişinin farkında olmadığı basit bir diş sorunu ilerde tedavi sürecini zorlaştıracak kadar problemli bir hale gelebilir."
 
Anne babanın rol model alması gerekir
 
Ağız diş sağlığının korunması ve geliştirilmesi sürecinde çocukların eğitimine dikkat çeken Karabağ, diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasının son derece önemli olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
 
"Anne ve babalar kendi dişlerini fırçalarken çocuklarına da örnek olacaklardır. Evde anne ve babanın rol model olması, okulda öğretmenin diş fırçalamayı ya da doğru beslenmeyi özendirmesi çocukların ağız ve diş sağlığı açısından doğru tutum ve davranış edinmelerine yardımcı olacaktır. Bu nedenle; Doğru ve düzenli ağız bakımını alışkanlık haline getirelim, Beslenmemizi düzenlerken çürük oluşturmayan besinleri seçelim, Ne yediğimiz kadar ne zaman yediğimizin de önemli olduğunu unutmayalım. Sert, kabuklu gıdaları dişlerimizle kırmayalım. Diş hekimi kontrollerini aksatmayalım. Diş hekimimizin önerdiği koruyucu flor uygulamalarını ihmal etmeyelim."
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.