Diriliş, en çok onları memnun etti!

Diriliş, en çok onları memnun etti!

Oldukça büyük bir kesim tarafından ilgi ve beğeniyle takip edilen 'Diriliş Ertuğrul' adlı televizyon dizisinin kazandıklarının yanında birde kazandırdıkları var.

Oldukça büyük bir kesim tarafından ilgi ve beğeniyle takip edilen 'Diriliş Ertuğrul' adlı televizyon dizisinin kazandıklarının yanında birde kazandırdıkları var. İşte 'Diriliş Ertuğrul' dizisi ile paraya para demeyen sektörler...

Kılıç üreticileri dönem dizilerinden memnun - Türkiye ve yurt dışındaki bazı ülkelerde ilgiyle izlenen dönem dizileri, Osmanlı kılıcı, kama ve hançere olan talebi artırınca üreticiler, siparişleri yetiştirmekte zorlanır hale geldi.

TRT'de yayınlanan "Diriliş Ertuğrul" başta olmak üzere Osmanlı dönemi dizilerinde kullanılan kılıçların birçok kişi tarafından aksesuar olarak satın alınması, ustalarının yüzünü güldürüyor. Bursa'da bıçakçılık yapan Fikri Tüfek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı ordusunda silah tamircisi ve bıçak ustası olan büyük dedesinden bu yana ailesinin bu işle uğraştığını söyledi.

Bıçak, kama, hançer, kılıçtan oluşan bin 200'e yakın çeşitte ürünleri bulunduğunu anlatan Tüfek, son aylarda özellikle Osmanlı kılıçlarına ilginin yüksek olduğunu aktardı.

Tüfek, "Diriliş Ertuğrul" gibi dönem dizilerinin kılıç, kama ve hançere olan talebi artırdığını belirterek şöyle devam etti:

"Satışlarımız 5-6 katına çıktı. Diriliş Ertuğrul dizisinde kullanılan kılıçlara, Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, İran ve Türk Cumhuriyetlerinden yoğun talep var. Ürünlerimiz Bursalı ünlü bıçak ustası Turgut Aydemir elinde şekilleniyor. Zaten dizide kullanılan birçok kılıç ve savaş baltası Bursa'da üretildi.

Bir kılıç, ortalama bir haftada yapılıyor. Savaş baltaları, tanesi 300 liradan satılıyor. Kılıçlar ise boyutuna ve sapının yapıldığı malzemeye göre 400 ile bin 100 lira arasında değişiyor. Kılıçları alan vatandaşlar koleksiyon amacıyla ya da süs eşyası olarak kullanmak için alıyorlar."

Kılıç ustası 51 yaşındaki Muammer Kibar ise işlemeli kılıçların yapımının bir haftayı bulduğunu söyledi. Dönem dizilerinin kılıç, kama ve hançer hatta av bıçağı satışlarını bile artırdığını vurgulayan Kibar, bu durumun bıçak üreticilerinin yüzünü güldürdüğünü ifade etti.

Kibar, işi babasının yanında 9 yaşında öğrenmeye başladığını belirterek şunları kaydetti: "Bunlar tamamen Bursa ve el yapımı. Makine kullanmıyoruz. Tamamen emek sarf edilen, alın teri akıtılarak yapılan ürünler. Ben bütün Türkiye'ye hitap ediyorum. Anadolu'nun dört bir yanına başta kılıç olmak üzere ürün yapıp gönderiyorum. Diziler satışlarımızı artırınca kılıç taleplerini yetiştiremiyoruz. Normalde bir haftada yolladığımız siparişleri ortalama 20 günde gönderebiliyoruz Anadolu'ya. Bu dizileri yapanlardan Allah razı olsun."

 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.