Diplomat akademilerinde son ders

Diplomat akademilerinde son ders

Anadolu Ajansı İstanbul Haberleri Editörü Altınalan, medyanın 15 Temmuz gecesi halkımızı organize ederek darbeye ve darbecilere karşı koyabiliriz mesajı vermesinin, darbenin önlenmesinde önemli rol oynadığını söyledi.

Anadolu Ajansı İstanbul Haberleri Editörü Hüseyin Altınalan, "Medya, 15 Temmuz gecesi halkımızı organize ederek 'Darbeye karşı durabilirsiniz, darbecileri durdurabilirsiniz' diye mesaj verdi. Böylece medya halkı teşvik ederek darbenin önlenmesinde önemli rol oynadı." dedi.

Erzurum Diplomasi Akademisi, Genç Diplomat Akademisi ile Çatışma Bölgeleri ve İnsani Diplomasi Atölyesinin son dersi, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Kitap Kafe'de yapıldı.

Anadolu Ajansı İstanbul Haberleri Editörü Altınalan, burada yaptığı konuşmada, gazeteciliğin bir meslek değil, yaşam biçimi olduğunu anlattı.

AA'nın tarihi, misyonu ve İstanbul Haberleri Editörlüğünde haberin üretim süreci hakkında bilgi veren Altınalan, medyanın öneminin ve gücünün 15 Temmuz darbe girişiminde daha iyi anlaşıldığını ifade etti.

15 Temmuz gecesi medyanın önemli bir rol üstlendiğinin altını çizen Altınalan, şöyle konuştu:

"Hepimizin bildiği gibi medya, o gece hain darbecilerin hedefinde yer aldı. Çünkü medya, 15 Temmuz gecesi halkımızı organize ederek 'Darbeye karşı durabilirsiniz, darbecileri durdurabilirsiniz' diye mesaj verdi. Böylece medya halkı teşvik ederek darbenin önlenmesinde önemli rol oynadı. Peki Mısır'da darbe niye başarılı oldu? Mursi'nin medya gücüne sahip olamaması bunda çok önemli bir faktördü. Darbeyi durduramadılar çünkü, hem ulusal medya hem uluslararası medya Mursi'yi adeta şeytanlaştırdı."
"Gazetecilik, tarihin akışına not düşmektir"

Gazeteciliğin, "tarihin akışına not düşmek" anlamına geldiğini belirten Altınalan, batan botta hayatını kaybeden Aylan bebeğin fotoğrafının, dünyanın sığınmacılar meselesine yaklaşımını değiştirmesi örneğini verdi.

Altınalan, "Aylan bebek hadisesine kadar Avrupa'da, 'Şu kadar sığınmacı mı alalım, doktor mu olsun, yabancı dil bilen mi olsun, mühendis mi olsun?' diye tartışmalar yaşanıyordu. DHA muhabiri arkadaşımız orada bulunmasaydı, bu haber olmayacaktı. Bu haberden sonra Avrupa'nın sığınmacı meselesine ne kadar duyarsız olduğu ortaya çıktı. Bu görüntülerden sonra Batı harekete geçmek zorunda kaldı ve bazı adımlar atıldı." diye konuştu.

AA'nın son 5 yılda ciddi bir atağa geçtiğini ve 11 dilde yayın yapmaya başladığını ifade eden Hüseyin Altınalan, kurumun sadece Türkiye'nin değil dünyanın pek çok yerindeki mazlum insanların da sesini duyurduğuna dikkati çekti.

Altınalan, "Anadolu Ajansı olmasaydı, Rabia katliamı bilinmezdi. Myanmar'daki katliam 50 yıldır yapılıyor ama o katliamın dünyaya duyurulmasında AA'nın çok büyük bir rolü olmuştur." dedi.
Can suyu

Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey de kurumun medyada ilanların adil şekilde dağıtmak, reklam ve ilan problemini çözmek ve medyayı desteklemek gibi görevleri olduğunu anlattı.

Bin 171 gazeteye ilan verdiklerini ve bu gazetelerin ulusal gazeteler dışında büyük çoğunluğunun ilanlarla hayatta kaldığını dile getiren Canbey, "Eğer Basın İlan Kurumunu çıkarırsak, bu gazetelerin büyük çoğunluğu yaşayamaz. O yüzden önemli bir işlevi Basın İlan Kurumu yerine getiriyor. Anadolu'nun dört bir tarafında yerel gazeteler çıkıyor. Bu gazetelerin yaşaması çok önemli. Can suyu anlamında Basın İlan Kurumu, reklamlarla bunları desteklemiş ve yaşatmış oluyor." diye konuştu.
"AA'nın misyonu değişmedi"

AA Haber Akademisi Koordinatörü Ümit Sönmez ise AA'nın Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu'da yaşanan olayların tarafsız ve doğru bir şekilde dünyaya duyrulması amacıyla kurulduğunu ve bu misyonunun halen değişmediğini belirterek, yakında İspanyolca ve Endonezce dillerinde de yayına başlanacağını söyledi.

AA İnsan Kaynakları Uzmanı Halil Kılıç, gençlere öz geçmiş hazırlama teknikleri konusunda bilgi verirken, AA Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Cihangir İşbilir de diplomasi akademilerine yaklaşık 3 bin gencin katıldığını ve birinci kademede en başarılı 55 öğrencinin seçildiğini belirtti.

AA Haber Akademisi ev sahipliğindeki derse, farklı illerdeki akademilerden 55 öğrenci katıldı.AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.