Dinar'da tıbbı ve aromatik bitki ekimi yapılacak

Dinar'da tıbbı ve aromatik bitki ekimi yapılacak

Dinar'da proje kapsamında, tıbbı ve aromatik bitki ekiminin gerçekleştirileceği bildirildi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile Dinar Kaymakamlığı’nın ortaklaşa gerçekleştireceği projenin ilk ön görüşmesi AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın makamında gerçekleştirildi.

Rektör Solak ile Dinar Kaymakamı Mustafa Şahin’in katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Dinar ilçesinde öngörülen alanlara 2015-2016 döneminde lavanta ve alt türlerindeki aromatik bitkilerin ekilmesi ve projeyle ilgili detaylar görüşüldü.

Rektör Solak, yaptığı açıklamada, görüşme ile ilgili olarak Türkiye’de endemik nitelikli bitkilerin ülke ekonomisine kazandırılması hususunda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu  (TÜBİTAK) Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nda (BTYK) alınan kararlar kapsamında AKÜ yönetimi olarak diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda projeler geliştirdiklerini belirtti.
Türkiye’nin endemik bitkiler bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu ifade eden Solak, "Lavanta bitkisinin 2 mililitresi 40 dolar, 25 mililitre lavanta uçucu, yoğunlaştırılmış yağ, neredeyse 1 ton mermere eşit fiyatta. Yükte hafif paha da ağır. Fransa sadece lavantadan yılda 200 milyon avrodan fazla gelir sağlıyor. Ülkemiz bu tür bitkilerin cenneti" ifadelerini kullandı.
Solak, projede AKÜ’de görev yapan alanında uzman öğretim üyelerinin görev alacağını belirterek, amaçlarının tıbbi ve aromatik bitkilerin ülke ekonomisine kazandırılması olduğunu kaydetti.
 
AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.