Din Şurası daha sık toplanmalı

Din Şurası daha sık toplanmalı

Diyanet tarafından 5 yılda bir düzenlenen Din Şurası'na katılanlar arasından seçilen kişilerle bir heyet oluşturulması önerisinde bulunan Prof. Dr. Hayrettin Karaman, bu heyetin daha sık bir araya gelerek sorunlara çözüm üretmesinin faydalı olacağını söyl

Karaman, “Bu heyet olağanüstü durumlarda da bir araya gelip, sorunları masaya yatırırsa Müslümanlar açısından daha verimli olur” dedi.
 
Başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın birçok yerinde yaşayan Müslümanlar, farklı sorun ve problemlerle mücadele ederken, Diyanet İşleri Başkanlığı elini taşın altına koyarak bu yıl 5. kez Din Şura’sını gerçekleştirdi. Şuraya, aralarında Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Hüseyin Kayapınar, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Prof. Dr Yavuz Ünal, Prof. Dr Bünyamin Erol, Prof. Dr. Ahmet Yaman ve Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu gibi isimlerin de olduğu 300’e yakın ilim adamı katıldı.
 
REHBERLERE İHTİYAÇ VAR
 
Dünyada bir buçuk milyar Müslüman’ın bulunduğunu ve her ülkede Müslümanların farklı sorunları olduğunu belirten İslam Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman, “İnsanlar başka eğitim ve öğretim alanında rehberlere nasıl muhtaç iseler, din konusunda da eğitim ve öğretimde sağlam bilgili, güzel ahlaklı dini yaşayan örnek insanlara, rehberlere ihtiyaçları var. Bu rehberlerin zaman zaman bir araya gelip problemlerini ve tecrübelerini paylaşmaları çok faydalı” ifadelerini kullandı. Avrupa ve Amerika’da da artık milyonlarca Müslüman’ın yaşadığına değinen Karaman, “Onların da daha evvel tecrübe edilmemiş problemleri var. Onların temsilcileri çağrılarak “Dini bilgi eğitim, öğretim ne olabilir, insanların bu konuda neye ihtiyacı var?” gibi soruların cevabı aranmalı" şeklinde konuştu.
 
DAİMİ HEYET OLUŞTURULABİLİR
 
Şuranın toplanma periyodunun bu insanlara danışarak yapılması gerektiğini belirten Karaman şöyle devam etti; "Ancak din şurasının içerisinden seçim yapılarak daimi bir din şurası heyeti oluşturulması, Müslümanların sorunlarının görüşülüp tartışılması açısından çok önemli. Oluşturulan bu heyet, daha sık bir araya gelebilir ve güncel sorunlarla ilgili çalışmalar yapar. Olağanüstü durumlarda da yine bu heyet toplanıp problemleri karara bağlarsa, daha verimli olur.” 
 
KARARLAR, DAYANAK ŞEKLİNDE
 
Şurada alınan kararların İslam dünyası adına önemli olduğunu belirten 5. Din Şurası Genel Sekreteri Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Resmen tavsiye niteliğinde olsa bile geçmiş şuralarda alınan kararların yaklaşık yüzde 80’inden fazlası bir karar veya uygulamaya mesnet teşkil ettiğini gördük. Bu önemli bir oran.  ŞÜç yüz bilim adamının toplandığı böyle bir organizasyonda kararların ittifakla alınmış olması önemlidir” diye konuştu. 
 
Sürekli gündemde kalmalı
 
Daha önce de düzenlenen şuralara katılan 29 Mayıs Üniversitesi Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi’nde İlahiyatçı Prof. Dr. Mehmet Erkal, din şuralarının İslam coğrafyası için önem arz ettiğini söyledi. Erkal, “Son dönemde özellikle Ortadoğu’da iç savaş devam ediyor. İslam dini kelime manasıyla barış kökünden türemiştir. Müslüman'ın, Müslüman ile 3 günden fazla küs kalmasının günah olduğunu hatırlatılmalı sık sık. Bu şuralar da artırılarak, daha sık yapılmalı ki bu konular sürekli gündemde kalsın” şeklinde konuştu.
 
Ortak akıl ortaya konuluyor
 
Din şurası ile halkın problemlerinin tespit edildiğinin altını çizen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Çiçek, “Şura kapsamında, dini meseleler her boyutuyla ele alınıyor. Halkın problemleri ve onların tespit edilmesine yönelik konular konuşulup ortak akıl ve düşüncelerle çözüm üretiliyor. Bu şuralar problemlerin tespit edilmesi açısından çok faydalı” ifadelerini kullandı.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.