Din adamlarının Hıristiyan-Müslüman çatışmasını önleme çabası

Din adamlarının Hıristiyan-Müslüman çatışmasını önleme çabası

Küresel fitne Kenya'yı da karıştırıyor

Kenya'daki Hristiyan ve Müslüman din adamları, geçen hafta Mombasa'da bir kiliseye düzenlenen saldırının ardından, bölgede özellikle gençler arasında artan radikalleşmeyi tartışıyor.
 
Kilise liderleri ve Müslüman din adamları, uzlaşma çabasıyla önceki gün Mombasa'da bir araya geldi ve farklı inançlara sahip toplulukların ilişkilerinde son dönemde artan gerginliğin giderilmesi konusunu ele aldı. 
 
Müslüman din adamlarıyla görüşmesinin ardından, AA muhabirine açıklamada bulunan Rahip Joseph Maisha, yıllarca uyum içinde yaşadıklarını, ancak son olayların ilişkileri tehdit ettiğini belirterek, "Artık Müslüman liderlerin kendi topluluklarını kontrol altına almalarının zamanı gelmiştir" dedi.Mombasa'da görev yapan Müslüman din adamı Şerif Muhtar Khitami ise sorumluluğu hükümete yükleyerek, Kenya topraklarında giderek sıklaşan terör saldırılarıyla ilgili gerekenin yapılmadığını belirtti.Khitami, daha fazla denetim yapılması ve emniyetin terör olaylarıyla alakadar olması gerektiğini vurguladı.
 
Herkes etkileniyor
 
AA muhabirine görüşlerini aktaran din adamlarından İmam Swaleh Muhammed Swaleh de Müslümanların, kendileriyle ilgili olumsuz algıları değiştirmek için harekete geçmesinin vaktinin geldiğini söyledi. "Düşmanlarımızın ekmeğine yağ sürmeyelim" diyen İmam Swaleh, "Biz, tüm Kenyalılar, Müslümanlar da Hristiyanlar da, her türlü terör eyleminden etkileniyoruz " dedi.İlişkilerin geliştirilmesi için sık sık ve düzenli olarak bir araya gelmeyi planlayan din adamları, Mombasa'daki kilise saldırısında yaralananları da hastanede ziyaret etti.
 
Saldırılar
 
Mombasa'da geçen hafta bir kiliseye pazar ayini sırasında düzenlenen saldırıda 6 kişi ölmüş, yaralananlar olmuştu. Geçen yılın sonunda da Müslüman bir din adamının öldürülmesi ortalığı karıştırmış, bunun ardından öfkeli gençler bir kiliseye saldırmıştı. 
 
Şubat ayında bir camide bazı kişilerin gözaltına alınması üzerine de bir kilise ateşe verilmişti. Olayların büyümesiyle polis ve Müslüman gençler arasında çıkan çatışmalar, üç kişinin ölümüne neden olmuştu.
 
Kimi uzman ve siyasetçiler, Müslüman gruplar arasındaki ideolojik farklılıkların bir liderlik zaafiyeti oluşturduğunu düşünüyor ve bu konunun ele alınması için Nairobi'de büyük bir forum düzenlenmesi önerisinde bulunuyorlar. 
 
Bunun dışında ülkedeki din adamları Somali'de faaliyet gösteren eş-Şebab örgütüyle bağlantı kurmakla itham ediliyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.