'Dimdik' oturmak da ağrı yapıyor

'Dimdik' oturmak da ağrı yapıyor

Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı uyarıyor

Özellikle masa başı çalışanların sık sık şikayet ettiği sırt, bel ve boyun ağrılarının en önemli nedenlerinden bir tanesi duruş ve oturuş bozuklukları olarak belirtiliyor. Sürekli tekrarlanan yanlış vücut duruşu (postür) bu bölgelerde ağrının yanı sıra fıtık gibi ciddi kas ve iskelet hastalıklarına da davetiye çıkarıyor. Duruş bozukluklarıyla ilgili bilgi veren Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, bu hastalıklardan korunmak için "ideal vücut duruşu"yla ilgili uyarılarda bulundu.

Kaşıkçı, yanlış postürün etkilerini şöyle ifade etti "Vücut duruşumuzun düzgün olması, kemiklerimize bağlı olan kaslarımızın doğru yerden başlamasını ve doğru uzunlukta olmasını sağlar. Yanlış duruşlarla oluşan kas kısalmaları ya da fazla kullanılmayla uzayan kaslar bize boyun, sırt, bel, bacak ve diz rahatsızlıkları olarak geri döner."

Ayça Kaşıkçı özellikle masa başı çalışanların sırtlarını dikleştirerek oturmalarının yapılan en büyük yanlışlardan biri olduğuna değinerek, "Üst sırt bölgemizi arkaya doğru sıkıştırarak düzleştirmek omuriliğimizi üst sırt bölgesinden kuyruk sokumu bölgesine kadar gereğinden fazla sıkıştırır. Bu durum ise istenmeyen ağrılara devamında ise bel ve boyun fıtıklarına neden olabilir" dedi.

Doğru duruş nasıl olmalıdır?

"Vücudumuzun taşıyıcı kasları diye adlandırdığımız Pelvis taban kas grubundan harekete başlarsak bedenimizi tepeden tırnağa doğru bir şekilde düzeltmiş ve ideal duruşa sokmuş oluyoruz" diyen Kaşıkçı, duruş pozisyonları ile ilgili bilgi verdi:

Ayakta doğru vücut duruşu

Doğru vücut duruşu için kulak memesinden ayak bilek kemiğine kadar düz bir çizgi çektiğimizde; kulak memesi, omuzlar, kalça kemiği, diz kapağı ve ayak bilek kemiğinin aynı hizada olması gerekmektedir.

Otururken

Baş: Nötral pozisyon; öne ya da arkaya doğru eğilmemiş

Boyun Bölgesi (Cervical): Normal iç bükey konumda

Kürek Kemiği Bölgesi (Scapulae): Kürek kemikleri dışa ya da içe dönük değil, düz konumda

Üst Sırt Bölgesi (Thoracic Spine): Normal dış bükey konumda

Kalça Eklemi: Nötral pozisyon; arkaya ya da öne doğru fazla bükülmemiş

Diz Eklemi: Nötral pozisyon; arkaya ya da öne doğru fazla bükülmemiş

Ayak Bileği Eklemi: Nötral pozisyon; ayaklar yere düz iniyor ve tam karşıya bakıyor, ayak tabanları düz bir şekilde yere basıyor.

habertürk 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.