Dil rengi ve şekli hastalıkların habercisi

Dil rengi ve şekli hastalıkların habercisi

Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Cımbız, dil rengi ve şeklinin bir çok hastalıkların habercisi olduğunu söyledi.

Hastalık ortaya çıkmadan önce dilin birçok konuda bilgi vereceğini kaydeden Cımbız, "Örneğin normalde bir dilin rengi açık pembedir, üzerinde hafif ince bir beyaz tabaka olabilir. Eğer bu pembelik kırmızıya ya da koyu kırmızı bir renge dönüşürse bu bizim vücudumuzda iltihap olduğunu gösterir. Bu iltihap akciğerden bağırsak mide veya iç organlarının herhangi bir tanesinden bize bilgi verecektir." dedi.

Dilin renginin hastalıkların ön teşhisi olduğunu vurgulayan Cımbız, şunları kaydetti: "Dilin rengi koyu kırmızıysa iltihabın çok fazla olduğunu hatta dilin üzerinde sarı bir tabaka varsa vücutta uzun süreli bir iltihabın olduğunu bize gösteriyor. Eğer böyle bir problemle karşı karşıya kaldıysanız doktorunuza görünmenizde fayda vardır. Çünkü oradaki iltihap uzun sureli olduğu için vücut kendi kendine tedavi edemiyordur. Müdahaleye ihtiyaç vardır. Dilin rengi hastalıkların ön teşhisidir. Size ileri ki zamanlarda ortaya çıkacak hastalığı önceden bildirir."

Dile bakarak birçok hastalık hakkında fikir sahibi olunacağını vurgulayan Cımbız, "Örneğin diliniz çok ıslak ve çok tükürüklüyse bu sizin sık beslendiğinizi ve vücudunuzda çok fazla su tuttuğunuzun göstergesidir. Bunun yanında tansiyonunuz yükseliyorsa çok fazla tuzlu, şekerli ve baharatlı besleniyorsunuz anlamına gelir." diye konuştu.

DİL, BÜTÜN İÇ ORGANLARIN AYNASIDIR

Dilin bütün iç organların aynası olduğunu aktaran Cımbız, "Kendinize dil çıkarın. Normalin dışında bir görüntüsü varsa hayatınızda değiştirmeniz gereken şeyler vardır demektir. Eğer dilimizin altındaki damarlar fazla ise aşırı şeker ve tuz alıyoruz demektir bunu azaltmamız lazım. Eğer dilin üstünde koyu kırmızı bir renk varsa, acıdan ve baharatlardan uzak durmamız gerekiyor. Eğer dil soluk kuruysa açık renkteyse, vücut sıvısız kalmış demektir." ifadelerini kullandı.

Dilin düz olması gerekirken kenarlarında diş izi varsa karaciğer ve safra kesesinde sorunun olduğunu vurgulayan Cımbız, "Bu ciddi bir karaciğer ve safrakesesi hastası olduğunuzu göstermez ama ilerde bunun olacağını ve uzun süredir böyle bir problem yaşadığınızı gösterir. Eğer böyle bir problem varsa karaciğerinizi desteleyen et, daha az ilaç, daha fazla sebze tüketmeniz gerekiyor. Diliniz soluk renkli ise pembeliği kaybolmuşsa bu sizin kansız olduğunuzu gösterir. Kan yapıcı yiyecekler tüketmeli, kafeini azaltmanız gerekmektedir." diye konuştu.

Özellikle dilin ucunda oluşan değişikliklerin kalp ve akciğer ile ilgili problemleri gösterdiğini belirten Cımbız, "Dilin ortasının sarı, beyaz olması mide ve dalak ile ilgili fikirler verir ve bunun beraberin dilin yanlarında gördüğünüz diş izleri ve çatlaklar karaciğer ve safra kesesiyle ilgili problem olduğunu gösterir. Dili yukarı kaldırıp altındaki damarlar çok belirgin ise mesane ve böbrek problemlerinin ön planda olduğunu gösteriyor." dedi.

(CİHAN)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.