Dikkat! YGS'de puan artıran taktikler

Dikkat! YGS'de puan artıran taktikler

Üniversiteye girişin ilk adımı olan YGS Sınavı pazar günü yapılacak. İlk barajı aşmak için toplam 2 milyon 7 bin 659 aday ter dökecek. İşte yapmanız gereken soru sayısı...

Üniversiteye girişin ilk adımı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 23 Mart Pazar günü yapılacak. Bu yılki sınava 850 bin 840'ı lise son sınıf öğrencisi olmak üzere toplam 2 milyon 7 bin 659 aday girecek. Sınav koordinatörü Oktay Aydın, sınavla ilgili şu bilgileri verdi:

Adaylar, 160 dakika boyunca, Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarında 4 ayrı testte, 40'ar, toplamda 160 soru yanıtlayacaklar.

YGS sonucunda adayların, Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarında 4 ayrı testte 40 soruda doğru, yanlışları ve 4 yanlış 1 doğruyu götürdükten sonra ham net puanları hesaplanacak. Bu net ham puanlarla her aday için 100-500 arasında YGS-1-2- 3-4-5-6 puanları hesaplanacak.

YGS-1-2-3-4-5-6 puanlarının herhangi birinden 180 ve üstü alan adaylar, Haziran- 2014'te uygulanacak olan LYS'lere girme hakkı kazanacak.

YGS puanları, YGS ile öğrenci alan 2-3 yıllık meslek yüksekokulu bölümlerini tercih için kullanılacak.
YGS puanları özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere başvuru için de gerekiyor. YGS-1-2-3-4-5-6 puanlarının herhangi birinden 140 ve üstü alan adaylar, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere başvuru hakkı kazanıyor.

KAÇ SORU YAPMALISINIZ?

YGS'de puanın hesaplanabilmesi için, bir adayın sınavdaki Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarındaki 4 ayrı testten herhangi 2'sinden en az 0.5'er ham net puan (4 yanlış 1 doğruyu götürdükten sonra kalan puan) almaları gerekiyor.
180 alabilmek için ÖSYM en az yüzde 20 başarı koşulu da istiyor. 180 ham puan için 4 ayrı testten herhangi 2'sinden en az 0.5'er ham net puan alması ve her testten en az yüzde 20 net, 8'er, toplam 32 net çıkarması gerekiyor.

140 alabilmek için ÖSYM en az yüzde 10 başarı koşulu istiyor. Bunun için de 4 ayrı testin herhangi 2'sinden en az 0,5'er ham net puan alması ve her testten en az yüzde 10 net, 4'er sorudan toplam 16 net çıkarması gerekiyor.

Açıklanmayan sorular moral bozmasın

bu yıl üniversite sınavlarının sorularını "havuz oluşturacağı" gerekçesiyle açıklamayacak. Yaptığı sınavları Bilgi Edinme Kanunu kapsamından çıkaran ÖSYM, bu yılki YGS sorularının yüzde 20'sini açıklayacağını duyurdu. Toplam 160 sorunun 32'si kamuoyu ile paylaşılacak. Sınav koordinatörü Oktay Aydın, dünyanın birçok ülkesinde sınav sorularının açıklanmadığını belirterek, "ÖSYM, ilk kez YGS- 2014'te, soru bankası oluşturabilmek amacıyla, soruları yayımlamayacak. SAT, AP, GMAT, GRE, TOEFL, IELTS vb. sorular yayımlanmaz" diye konuştu.

ÖSYM' den sınav uyarıları

Sınava giderken adayların ÖSYM'nin internet sayfasından alacakları sınav giriş belgelerinin çıktılarını, TC kimlik numarası ve fotoğraf üzerinde soğuk damgası bulunan nüfus cüzdanları ile son 6 ayda çekilmiş bir fotoğraf bulundurmaları gerekiyor.
ÖSYM, adaylardan, sınavın başlama saatinden en az bir saat önce sınav binası önünde hazır olmalarını istedi.

Her sınav salonunda duvar saati, sınav gereçleri (kalem, silgi, kalemtıraş) ile şekerleme ve peçete, ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar yanlarında şeffaf pet şişe içerisinde su getirebilecek.

Sınavın yapıldığı bina içerisinde, sınav sırasında ya da sınavdan sonra, içeride bulunması yasak eşya veya cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak.

23 Mart Pazar günü sabah 07.00'den 10.00'a kadar il ve ilçelerdeki nüfus müdürlükleri de açık tutulacak.

Sınavda puan artıran taktikler

ÇALIŞMAYI NE ZAMAN BİTİRMELİYİM? Rahat olacağınızı hissederseniz son ana kadar çalışabilirsiniz. Ancak, uzmanlar sınava 1-2 gün kala ders çalışmanızı bırakmayı öneriyor.

SINAVA HANGİ TESTTEN BAŞLAMALIYIM? Kendinizi hangi alanda daha başarılı hissediyorsanız o testten başlayın. Bu motivasyon açısından en doğru olandır. Puan getirisi olarak baktığımızda sayısalcı adayların öncelikle Matematik ve Fen testinden başlamaları, eşit ağırlıklı adaylar ise önce Matematik ve Türkçe testlerinden başlayıp sonra da Fen ve Sosyal Bilimler testine geçmeleri gerekir. Sözel alanındaki öğrenciler için Türkçe en çok puan getirecek testtir.

SORULARLA İNATLAŞMAYIN Sınavdaki her bölümdeki sorular aynı değerdedir. Bazı soruların çözümü birden fazla basamak içerebilir. Zaman kaybını önlemek için bu tür durumlarda Turlama tekniğiyle bu tür soruları ikinci tura bırakmak gerekir. Çözülemeyen sorular üzerinde fazla zaman harcamayın.

UZUN SORU ZOR SORU DEĞİLDİR Özellikle Türkçe ve Sosyal Bilimler testinde uzun paragraf soruları gelebilir. Özellikle sayısal alandaki öğrenciler bu tür soruları okumakta sıkılmaktadırlar. Fakat en yapılabilir nitelikteki sorular bu tür sorulardır.

Hedefiniz için ihtiyaç duyduğunuz puanlar

Adayların, YGS'deki testlere, Temmuz-2014'te yapacakları tercih puan türlerine göre ağırlık vermeleri gerekiyor.

Doktor, Diş Hekimi olmak isteyenler için (LYS-MF-3 puanı), yaklaşık olarak Türkçe neti 1,109; Matematik neti 1,261; her Sosyal Bilimler neti 0,719 ve her Fen Bilimleri neti 1,275 puan getiriyor.

Mühendis ya da Mimar olmak isteyenler için (LYS-MF-4 puanı), yaklaşık olarak Türkçe neti 1,113; Matematik neti 1,652; Sosyal Bilimler neti 0,593 ve Fen Bilimleri neti 1,081 puan getiriyor.

Ekonomist, Bankacı, Dış Ticaret, Lojistik Şirketlerinde Yönetici Adayı olmak isteyenler için (LYS-TM-1), yaklaşık olarak Türkçe neti 1,318; Matematik neti 1,672; Sosyal Bilimler neti 0,461 ve Fen Bilimleri neti 0,534 puan getiriyor.

Yargıç, Savcı, Avukat, Diplomat, Uluslararası İlişkiler Uzmanı olmak isteyenler için (LYS-TM-2 puanı), yaklaşık olarak Türkçe neti 1,290; Matematik neti 1,463; Sosyal Bilimler neti 0,638 ve Fen Bilimleri neti 0,522 puan getiriyor.

Psikolojik Danışman, Psikolog, Sosyolog olmak isteyenler için (LYSTM- 3 puanı), yaklaşık olarak Türkçe neti 1,351; Matematik neti 1,022; Sosyal Bilimler neti 0,892 ve Fen Bilimleri neti 0,517 puan getiriyor.

Halkla İlişkiler Uzmanı, Gazeteci, Medya Uzmanı, Sinemacı olmak isteyenler için (LYS-TS-1 punı), yaklaşık olarak Türkçe neti 1,048; Matematik neti 0,921; Sosyal Bilimler neti 0,97; Fen Bilimleri neti 0,466 puan getiriyor.

Türk Dili ve Edebiyatı Uzmanı olmak isteyenler için (LYS-TS-2 puanı), yaklaşık olarak Türkçe neti 1,476; Matematik neti 0,545; Sosyal Bilimler neti 0,884 ve Fen Bilimleri neti 0,473 puan getiriyor.

İngiliz Dili ve Edebiyatı Uzmanı, Mütercim-Tercüman olmak isteyenler için (LYS-DİL-1 puanı), yaklaşık olarak Türkçe neti 1,629; Matematik neti 0,719; Sosyal Bilimler neti 0,986 ve Fen Bilimleri neti 0,623 puan getiriyor.
Ailelere de görev düşüyor

Aile olarak gençlerle kullanacak iletişim biçimi etkin dinleme olmalıdır. Örneğin "sana güveniyorum sen en iyi bölümlere layıksın, senin kazanamaman gibi bir ihtimali düşünemiyorum" gibi ifadeleri de öğrencinin motivasyonunu olumsuz etkileyebilir. Bu tür ifadeler öğrenciye taşıyabileceğinden fazla yük yükler. Ailenin daha yapıcı dil kullanması genci ders çalışmaya karşı motive edecektir.

Sabah

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.