Dikkat Son Üç Gün! Olmayan Çalışamayacak!

Dikkat Son Üç Gün! Olmayan Çalışamayacak!

Çalışma Bakanlığınca yayımlanan tebliğe göre, 40 meslekte yeterlilik belgesi olmayanlar 26 Mayıs'tan itibaren çalışamayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğe göre, 40 meslekte yeterlilik belgesi olmayanlar 26 Mayıs'tan itibaren çalışamayacak. Aralarında inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı ve betonarme demircisinin de olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran iş yerlerinde, işveren veya işveren vekiline kişi başına 500 lira ceza kesilecek.

"Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ"in geçen yıl 25 Mayıs'ta yayımlanması ile "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" işler sınıfından olup, Mesleki Yeterlilik Kurumunca (MYK) standardı yayımlanan 40 meslekle ilgili "Mesleki Yeterlilik Belgesi" zorunluluğu için tanınan sürenin dolmasına sayılı günler kaldı. Aralarında inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı, betonarme demircisi ve çelik kaynakçısının da olduğu meslekler, 26 Mayıs'tan sonra "Mesleki Yeterlilik Belgesi" bulunmadan yapılamayacak. Söz konusu tarihten sonra inşaat, otomotiv, enerji ve metal sektöründe belirlenen 40 meslekte belgesiz işçi çalıştıran işyerlerinde, işveren veya işveren vekiline kişi başı 500 lira ceza kesilecek.

[Mesleki yeterlilik belgesi almayan işçiler 2 ay sonra şantiyede çalışamayacak] Mesleki yeterlilik belgesi almayan işçiler 2 ay sonra şantiyede çalışamayacak.

MASRAFLAR İŞSİZLİK SİGORTASI FONU'NDAN

Belge zorunluluğu kapsamında yer alan meslekleri icra eden kişilerin, "Mesleki Yeterlilik Belgesi" almak için MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına başvurması gerekiyor."Mesleki Yeterlilik Belgesi", teorik ve uygulama sınavı sonucunda ulusal meslek standardında belirtilen bilgi ve beceriye sahip olduklarını kanıtlayanlara veriliyor. MYK tarafından şimdiye kadar 624 mesleğin standardı belirlenirken, toplam 48 bin 278 mesleki yeterlilik belgesi verildi. Bir kişi bu haktan, bir meslekte ve yalnızca bir kez yararlanabiliyor.

Çalışanlar ve işsizlerin MYK'nın yetki verdiği kuruluşlarda girip başarılı oldukları sınavın ücreti ve hak ettikleri belgenin masrafı ise 2017 yılı sonuna kadar İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Bugüne kadar İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yaklaşık 7 milyon 200 bin lira sınav ve belgelendirme ücreti ödendi.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ŞARTI ARANMAYAN DALLAR

Mesleki Eğitim Kanunu'na göre ustalık belgesi bulunanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ile teknik eğitim okullarından, üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ile bölümlerinden mezun olup, diplomalarında ya da ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlarda "Mesleki Yeterlilik Belgesi" şartı aranmıyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanların 26 Mayıs'tan sonra çalıştırılmayacağı meslekler şunlar:

 

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.