Dikkat! Kişisel bilgilerinizi vermeyin

Dikkat! Kişisel bilgilerinizi vermeyin

Bankaların kullandırdığı kredilerden dosya masrafı, komisyon ve istihbarat ücreti adı altında yapılan kesintilerin iadesinin, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Yargıtay kararlarında işlerlik kazanmasının ardından "iade" talebiyle başvuranların sayıs

Geçen yıl Türkiye genelinde tüketici hakem heyetlerine 840 bin  civarında olan başvuru sayısının 2014'ün 10 ayında 1,5 milyonu aştığı, bunların  yüzde 70'inin de bankalarla ilgili "iade" başvuruları olduğu öğrenildi.
 
Tüketiciler bankalardaki kesintiler konusunda, bin 999 liraya kadar  olan iade talepleri için kaymakamlıklar bünyesindeki Tüketici Hakem Heyetine, 2  ile 3 bin lira arasındaki iade talepleri için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ticaret  İl Müdürlüklerine, 3 bin liranın üzerindeki iade talepleri için ise Tüketici  Mahkemelerine başvuruyor. Tüketici mahkemelerinin bulunmadığı illerde davalar  Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılıyor.
 
İzmir'de bir banka yetkilisi, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun  yürürlüğe girmesinin ardından kredi kullananların belge talebiyle ilgili son  aylarda yoğun bur artış gözlendiğini, günde ortalama 10 kişinin kredi için  ödediği masrafların belgelerini talep ettiğini kaydetti.
 
"Başvurular son aylarda arttı"
 
İzmir Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri, bu yönde son dönemde  fazlalaşan başvuruların her geçen gün arttığını ve günlük ortalama 200'e  başvuruya ulaştığını ifade etti. Konak Kaymakamlığı bünyesindeki Tüketici Hakem  Heyeti'ne ise bu yılın 10 ayında 34 bin 983 tüketicinin bankalarla ilgili iade  başvurusu yaptığını ve bunlardan 20 bin 300'ünün karara bağlandığını bildirdi.
 
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, yoğun  başvurular sebebiyle tüketici hakem heyetlerinin tıkanma noktasında olduğunu,  normal şikayetlerle ilgili işlemlerin dahi yapılamaz hale geldiğini ifade etti.
 
  Tüketicilerden yapılan kesintilerin iadesinin, çeşitli mahkemelerin  verdiği kararla içtihat haline geldiğine dikkati çeken Küçük, BDDK'nın hem  tüketicinin faydasını düşünerek hem de tüketici hakem heyetlerinin yükünü  azaltmak amacıyla bir düzenleme yapması gerektiğini belirterek, "Tüketici, hakem  heyetine veya mahkemelere müracaat etmeden, direkt bankaya başvurarak kredi  sözleşmelerindeki komisyon, masraf ve benzeri isimler altında kesilen ücretleri  geri talep etmesi için düzenleme yapılmalıdır. Aksi halde, tüketici hakem  heyetleri çalışamaz hale gelir" dedi.
 
"Kredi tahsis ücretine itiraz ediyoruz"
 
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un değişmesinin ardından  bankaların, daha önce "dosya masrafı" olarak aldığı ücreti bu kez "Kredi Tahsis  Ücreti" adıyla almaya başladığını, bu duruma dernek olarak itirazda  bulunduklarını ifade eden Levent Küçük, "Kredi alan bir tüketici onunla ilgili  ödediği masraf sadece faiz olmalıdır. Bu yolla, tüketiciler kredi kullanmadan  önce bankalar arasında daha gerçekçi bir mukayese yapabileceklerdir" diye  konuştu.
 
"Kişisel bilgilerinizi vermeyin"
 
Tüketici hakem heyetlerindeki yığılmayı fırsat bilen bazı çevrelerin,  "danışmanlık şirketi" adı altında kredi kesintilerinin iadesiyle ilgili cep  telefonlarına ya da kişisel elektronik posta adreslerine gönderdiği mesajlarla  vatandaşları dolandırdığını söyleyen Küçük, bu mesajların dikkate alınmaması  gerektiğini belirtti. Bu hizmeti verenlerin aralarında kötü niyetlilerin de  bulunabileceğine değinerek kişisel bilgilerin paylaşılmaması, dilekçe örnekleri  için para ödememesi uyarısında bulunan Küçük, vatandaşların bankalardan talep  edeceği bilgilerle ilgili dilekçe örneklerine tüketici örgütlerinin internet  sitelerinden ücretsiz olarak ulaşabileceği bilgisini verdi.  
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.